EU parlament

Petir od povjerenika Hogana zatražila pomoć za hrvatske voćare

Agrovijesti
Kovanice eura Fotografija: Pixabay
Petir je kazala da se u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj štete zbirno procjenjuju na 800 milijuna eura te da je moguće da će se popeti i na 1 milijardu eura. Upozorila je da su proizvođači već stradali zbog ruskog embarga i poremećaja na tržištu, a ova elementarna nepogoda bacila ih je na koljena.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je na sastanku Odbora za poljoprivredu EP-a s povjerenikom za poljoprivredu Phillom Hoganom pomoć Europske komisije za voćare, povrtlare i vinogradare koji su u travnju ove godine pogođeni mrazom i ledom, priopćio je ured zastupnice.

Petir je kazala da se u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj štete zbirno procjenjuju na 800 milijuna eura te da je moguće da će se popeti i na 1 milijardu eura.

Upozorila je da su proizvođači već stradali zbog ruskog embarga i poremećaja na tržištu, a ova elementarna nepogoda bacila ih je na koljena.

„Imajući u vidu ovu elementarnu nepogodu i poremećaje na tržištu, zanima me povjereniče kako ćete pomoći našim voćarima pogođenima ledom i mrazom o čemu sam Vam s kolegama iz Europske pučke stranke (EPP) već uputila zahtjev te planirate li povećati proračun za krize u poljoprivredi ali tako da ne dirate poljoprivredni proračun nego da osigurate dodatna sredstva?“, pitala je Petir povjerenika Hogana, navodi se u priopćenju.

Petir je za svoj zahtjev dobila široku podršku zastupnika uključujući i onih iz Francuske koji su se uz one koji su supotpisali njen zahtjev Hoganu također priklonili njenoj inicijativi jer su i njihovi poljoprivrednici također pogođeni mrazom.

Hogan je odgovorio da je zaprimo pismo koje mu je Petir uputila s kolegama i da sada sa svojim suradnicima traži rješenja kako bi se voćarima, vinogradarima i povrtlarima koji su stradali zbog mraza i leda pomoglo spomenuvši i mogućnost financiranja iz Fonda za ruralni razvoj.

Petir je kazala kako smatra da je nužno osigurati dodatna financijska sredstva izvan poljoprivrednog proračuna jer je riječ o velikoj krizi i države članice same neće moći pokriti troškove štete ukoliko se ne pomogne i s EU razine.

Hogan: Stanje u mljekarstvu se stabiliziralo

Hogan je u svom uvodnom izlaganju rekao da se stanje u mljekarskom sektoru stabiliziralo te da se svinjogojski sektor oporavlja s čime se zastupnici nisu složili upozoravajući povjerenika na konkretne probleme s kojima se poljoprivrednici susreću.

Hogan je pak odgovorio da je 420 milijuna eura odobreno državama članicama kao oblik pomoći, no da su one potrošile do sada samo 54 posto. Dodao je da je 15 država članica potrošilo više od novca koji im je dodijeljen, a da 8 država članica nije potrošilo ništa. To su Grčka, Francuska, Cipar, Nizozemska, Rumunjska, Austrija, Finska i Poljska.

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike za Hogana je i dalje prioritet. Istaknuo je da je 2015. proveo cijeli niz mjera a posebno je izdvojio smanjenje administrativnih kazni i uvođenje žutog kartona za prekršitelje. Dodao je da mjere stupaju na snagu na jesen i odnosit će se na obradu zahtjeva za 2016. godinu.

EK će iznijeti reviziju politike ozelenjavanja bez smanjenja standarda zaštite okoliša a u cilju veće fleksibilnosti za poljoprivrednike jer se poljoprivrednici žale upravo na zahtjevnost u provedbi ove mjere.

Zastupnici su kao i uvijek do sada izrazili interes i zabrinutost vezano uz pregovore EU-a o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om, TTIP.

„Nije u interesu EU-a prihvatiti 'light' TTIP samo kako bi se pregovori završili u okviru mandata predsjednika Obame“, bio je odlučan Hogan obećavši zastupnicima da će štititi interese poljoprivrednika.

„Ako SAD ne pristane na naše uvjete, neće biti sporazuma“, zaključio je, po priopćenju, Hogan.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje