Nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hrane

Petir: Ono što nije dobro za druge države članice EU, nije dobro ni za Hrvatsku

Agrovijesti
Europska komisija Fotografija: Pixabay
Prema informacijama koje je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir dostavila Istraživačka služba Europskoga parlamenta, sve države članice osim Danske i Švedske imaju zakonodavstvo kojim se regulira područje nepoštene trgovačke prakse – kod nekih je ono općenito, a kod nekih detaljno.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta raspravljao je o poboljšanju funkcioniranja lanca opskrbe hranom te rješavanju pitanja nepoštene trgovačke prakse, kao i poboljšanju položaja poljoprivrednika.

Izlaganja su tako održali slovačka ministrica poljoprivrede Gabriela Matečna, češki i slovenski ministri poljoprivrede Marian Jurečka i Dejan Židan, a u raspravu su se uključili i članovi toga Odbora.

Slovačka ministrica Gabriela Matečna podsjetila je kako je Europska komisija inicijativom kratkih lanaca opskrbe obećala suzbijanje nepoštene trgovačke prakse. Matečna smatra kako bi trebalo postojati jedinstveno zakonodavstvo za sve države članice te podsjeća da je od posljednjeg zasjedanja prošlo podosta vremena, a pitanje još nije riješeno.

Češki ministar poljoprivrede Jurečka naglasio je pak kako takva praksa stvara gubitak ravnoteže u poljoprivrednom lancu te uspoređuje ovaj problem s načinom na koji se pristupilo zajedničkom rješavanju pitanja roaminga.

Dejan Židan iz Slovenije napomenuo je kako bi maksimalni rok za plaćanje u poljoprivredi trebao biti 35 dana te ukoliko se to ne poštuje uvesti strože sankcije. „Poljoprivrednici se udružuju na nacionalnoj razini, no oni i dalje nisu moćni kao trgovački lanci te su primorani prihvatiti uvjete koje im diktiraju veći trgovački lanci“, rekao je Židan. Smatra da treba definirati nepoštenu trgovačku praksu, što točno treba zabraniti te koje su sankcije.

Prema informacijama koje je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir dostavila Istraživačka služba Europskoga parlamenta, sve države članice osim Danske i Švedske imaju zakonodavstvo kojim se regulira područje nepoštene trgovačke prakse – kod nekih je ono općenito, a kod nekih detaljno. 

S obzirom na to da ponašanje trgovaca poljoprivrednike dovodi na prosjački štap, da se uništavaju obrtnici, mali i srednji poduzetnici, Petir smatra kako je potrebno poduzeti odlučne mjere na europskoj razini.

„Podržavam svesrdno inicijativu da se na europskoj razini donese zakonodavstvo koje će koristeći najbolje prakse suzbiti nepoštenu trgovačku praksu. Obzirom da dolazim iz Hrvatske, mogu reći kako sam zadovoljna da je problem nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj prepoznat te visoko rangiran te je prihvaćena moja inicijativa da se donese zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse jer smo primijetili da dobrovoljni pristup nigdje nije dao adekvatne rezultate“.

Petir je upozorila i na razlike u kvaliteti proizvoda koji se proizvode za zapadno i za istočno tržište Europske unije potvrđenih istraživanjima u kojima je uspoređivana kvaliteta proizvoda u Slovačkoj i Austriji te proizvoda za hrvatsko i njemačko tržište.

Ona smatra kako je riječ o teškoj prijevari i narušavanju prava potrošača te očekuje da zakonodavstvo koje će se donositi na europskoj razini predvidi najstrože kazne za takvu vrstu prijevare.

„Smatram kako ono što nije dobro za druge države članice EU, nije dobro ni za Hrvatsku te tražim od vas i od Europske komisije da se ta diskriminacija konačno zaustavi“, rekla je Petir.  

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje