EU ZASTUPNICI ZA SMANJENJE RASIPANJA HRANE

Petir: Pitanje bacanja hrane je pitanje morala

Agrovijesti
Doniranje hrane Fotografija: Thinkstock
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnula se na Inicijativu o učinkovitoj uporabi resursa – smanjenju rasipanja hrane, poboljšanju sigurnosti hrane kao izvjestiteljica u sjeni u ime EPP-a, na današnjoj raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu rekavši kako je mišljenje izvjestitelja Jamesa Nicholsona nastavak dosljedne politike EU kojom se pokušava učinkovito gospodariti resursima.

Petir je tom pritom naglasila kako je pitanje bacanja hrane, pitanje morala - „svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva“. Upozorila je kako prema nekim procjenama kućanstva najviše doprinose rasipanju hrane u EU s čak 53 posto, zatim slijedi prerada s 19 posto, sektor usluživanja hrane pridonosi s 12 posto, primarna proizvodnja s 10 posto, a trgovina na veliko i malo s 5 posto.

Marijana Petir pozdravlja mišljenje izvjestitelja Nicholsona koji smatra da poljoprivrednici mogu biti dio rješenja ovog problema i da bacanje hrane na razini OPG-a podrazumijeva gubitak ulaganja i prihoda.

„Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog primjerice ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika koji ne proizvode da bi poslije uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i živjeti, rekla je Marijana Petir.

Napomenuvši kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi hranom, Petirje  podsjetila i na uspješne promotivne edukativne kampanje koje djecu od najmanjih nogu uče konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane, ali i sheme dostave mlijeka, svježeg voća i povrća u okviru koje je upravo ona izborila subvencije EU za zdrave obroke hrvatske djece u školama.

Kad se govori o sigurnosti hrane, smatra kako je potrebno potaknuti nadležna državna tijela u državama članicama da vrše strože nadzore i kontrole, osobito kad je u pitanju uvezena hrana koju trgovački lanci plasiraju na svoje police.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje