Zastupnica Petir, pokroviteljica „Noćnjaka“ susrela se s maslinarima u Splitu

Petir pozvala Vladu RH da ukloni patvoreno maslinovo ulje s tržišta i kazni prekršitelje

Agrovijesti
Zastupnica Petir, pokroviteljica „Noćnjaka“ susrela se s maslinarima u Splitu Fotografija: Agrobiz
Maslinari su se zastupnici Petir požalili na prisutnost patvorenog ulja na tržištu koje im predstavlja nelojalnu konkurenciju, a nije dobro niti za potrošače.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u ponedjeljak, 4. ožujka na Gospodarskom forumu o maslinarstvu i uljarstvu u Splitu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Forum je održan uoči ovogodišnjeg „Noćnjaka“ - 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja će se održati u Neumu od 21. do 24. ožujka pod pokroviteljstvom zastupnice Marijane Petir. Ona šampiona „Noćnjaka“ nagrađuje putovanjem u Bruxelles gdje će imati mogućnost predstaviti svoja ulja i susresti se s donositeljima odluka u trenutku kada EU raspravlja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Petir ima odličnu suradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije te je vina i ulja, kao i druge proizvode njihovih članova već predstavljala u Bruxellesu i, kako navodi, svi koji su ih kušali su bili oduševljeni.

„Naša maslinova ulja su šampioni na ocjenjivanjima diljem svijeta, a i stručnjaci su kroz svoja istraživanja potvrdili visoku kvalitetu naših ulja. Stoga me žalosti da je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj niska i po članu domaćinstva iznosi svega 2 litre dok je, za usporedbu, u Grčkoj 20 litara, Španjolskoj i Italiji 11 litara, a Portugalu 8,2 litara“, rekla je Petir.

Zastupnica je naglasila važnost edukacije o nutritivnoj vrijednosti maslinovog ulja te je izrazila zadovoljstvo činjenicom da i EU to podupire kroz shemu zdravih obroka u školama. Također je istaknula da će se zalagati da se maslinovo ulje nađe na jelovnicima školske djece uz voće, povrće i mlijeko za što je izborila i subvencije iz EU.

Maslinari su se zastupnici Petir požalili na prisutnost patvorenog ulja na tržištu koje im predstavlja nelojalnu konkurenciju, a nije dobro niti za potrošače. Petir je rekla da u Hrvatskoj imamo akreditirane laboratorije koji mogu provesti analize i utvrditi kakvo se ulje prodaje u supermarketima te je pozvala Vladu Republike Hrvatske da provede takvu analizu i sukladno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom ukloni s tržišta ulje koje ne dogovara standardima te kazni prekršitelje. Dodala je da bi takva analiza bila značajna da se potakne i Europska komisija na provedbu sveobuhvatnog istraživanja na EU razini kako bi se utvrdilo odgovara li maslinovo ulje koje se stavlja na tržište diljem Europe propisanim standardima i certifikatima.

Petir je maslinarima predstavila nacrt nove Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. – 2027. na koji je uložila čak stotinu amandmana s ciljem osiguranja bolje pozicije hrvatskim poljoprivrednicima u mogućnostima korištenja sredstava iz EU proračuna. Upozorila je na slabo korištenje sredstava namijenjenih za Program ruralnog razvoja RH istaknuvši da novca ima i da su potrebe na terenu velike, ali da je preostalo jako malo vremena za njegovo korištenje i da očekuje od svih nadležnih službi da pomognu poljoprivrednicima u povlačenju tog novca.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije osvrnuo se na stanje maslinarstva u Hrvatskoj istaknuvši da u Hrvatskoj imamo 6 milijuna stabala maslina na 30 tisuća hektara površine i da se uzgojem maslina bavi 45 tisuća OPG-a koji proizvedu 25 do 35 tisuća tona maslina i 4,5 do 5,5 tisuća tona maslinovog ulja. Ljubenkov je naglasio da nam nedostaje oko 20% maslinovog ulja za naše potrebe te da rafinirano ulje bitno utječe na cijenu.

Prof.dr.sc. Tea Bilušić sa Sveučilišta u Splitu upozorila je da je patvorenje maslinovog ulja drugi po redu biznis na svijetu te je predstavila projekt „Aristoil“ koji provodi tri godine i koji je pokazao da su hrvatska maslinova ulja izuzetne kvalitete i da su ljekovita zbog visokog udjela fenola.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje