ETIČKI I SOCIJALNI IZAZOVI TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI

Petir predsjeda radionicom u Europskog parlamenta o etičkim i socijalnim izazovima u poljoprivredi

Agrovijesti
Marijana Petir u EU parlamentu Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u srijedu 25. siječnja, predsjedat će radionicom STOA panela Europskog parlamenta u Bruxellesu “Etički i socijalni izazovi tehnologija koje se primjenjuju u poljoprivredi – pitanja za donositelje odluka”.

Radionica na kojoj će se raspravljati o sintetičkoj biologiji i genetskom modificiranju u poljoprivredi, izazovima upravljanja rizikom te socijalnim i etičkim aspektima tehnologija održava se na prijedlog zastupnice Petir koja princip predostrožnosti smatra važnim mehanizmom prilikom donošenja odluka i primjene novih tehnologija kako se ne bi bespovratno uništili genetski resusrsi.

Moderator radionice bivši je predsjednik Europske grupe za etiku u znanosti i novim tehnologijama, profesor Julian Kinderlerer (Sveučilište u Cape Townu, Južnoafrička Republika), koji će ujedno održati i uvodno predavanje o inovacijama i (bio)etici.  

Jedno od predavanja na radionici održat će i prof. dr. sc. Amir Muzur s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci naslovljeno: „Načelo predostrožnosti –  između europske bioetičke tradicije i američkog pragmatizma“.

Profesor Helge Torgersen (Institut za procjenu tehnologija Austrijske akademije znanosti) govorit će o „Sintetičkoj  biologiji u poljoprivredi i izazovima upravljanja rizikom“, dok će se dr. sc. Anne Ingeborg Myhr iz Norveške (GenØk-Centre for Biosafety) osvrnuti na genetske modifikacije u poljoprivredi i izazovima upravljanja rizikom.

STOA panel (Panel za Procjenu mogućnosti koje daju znanost i tehnologija), odjel je Opće uprave za istraživanje Europskog parlamenta, a glavna mu je zadaća da znanstvenim istraživanjima u suradnji sa stručnim i znanstvenim ustanovama iz cijele Europe, ali i svijeta (Švicarske, SAD, Rusije, zemalja kandidata i drugih), pomogne u provedbi istraživanja i izrade izvješća za potrebe rada pojedinih odbora Europskog parlamenta.

Zastupnica Marijana Petir članica je STOA panela od 2014. na prijedlog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta čija je punopravna članica, te je prva i jedina hrvatska zastupnica u tom znanstveno-istraživačkom tijelu Europskog parlamenta. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje