Manji proračun za poljoprivredu EU

Petir: Proračun EU za poljoprivredu ne smije se smanjivati

Agrovijesti
Odbor za poljoprivredu EU Fotografija: Agrobiz
Naime, Europska je komisija u novom višegodišnjem financijskom okviru predvidjela za poljoprivrednu politiku 365 milijardi eura za razdoblje 2021-2027 te je prema podacima Komisije smanjen za 5% posto u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014-2020 dok prema izračunu Parlamenta to smanjenje iznosi čak 15%.

Europski je parlament nakon ljetne stanke nastavio svoja zasjedanja sjednicama odbora. U srijedu je održana sjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj na kojoj su zastupnici raspravljali o privremenom izvješću o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) u razdoblju od 2021. do 2027., odnosno stajalištu Parlamenta u cilju postizanja dogovora za koje je mišljenje AGRI odbora sastavio njemački zastupnik iz reda europskih pučana Peter Jahr.

Naime, Europska je komisija u novom višegodišnjem financijskom okviru predvidjela za poljoprivrednu politiku 365 milijardi eura za razdoblje 2021-2027 te je prema podacima Komisije smanjen za 5% posto u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014-2020 dok prema izračunu Parlamenta to smanjenje iznosi čak 15%.

Zastupnici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj protive se smanjenju financijske omotnice za ZPP u okviru VFO-a EU jer ozbiljno dovodi u pitanje provedbu politike, odnosno ostvarivanje ciljeva vezanih uz klimu i okoliš, a da se pri tome ispune oni glavni ciljevi ZPP-a: osiguranje sigurne opskrbe kvalitetnom hranom po pristupačnim cijenama za 500 milijuna građana Unije te stabilnost i dostatnost prihoda poljoprivrednika.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je kako je upravo to strateško i sigurnosno pitanje kojem treba posvetiti punu pažnju imajući u vidu da su primanja u poljoprivredi ispod prosječnih razina primanja zaposlenih u drugim gospodarskim sektorima te da se događa znatna depopulacija ruralnih prostora uslijed klimatskih promjena koje u pojedinim dijelovima EU posljednjih godina uništavaju značajne količine usjeva, ali i zbog drugih utjecaja poput ruskog embarga ili nepoštene trgovačke prakse.

Ona smanjenje proračuna za Zajedničku poljoprivrednu politiku smatra pogrešnom porukom, pogotovo prema mladima za koje želimo da se uključe u poljoprivrednu djelatnost. „Proračun EU koji će uskratiti europskim poljoprivrednicima potrebnu pomoć kako bi očuvali svoja gospodarstva, očuvali svoje obitelji i europsku tradiciju nije dobar proračun stoga ga trebamo mijenjati, a preporuke kolege Jahra podržati“, naglasila je Petir.

Naime, izvjestitelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, njemački zastupnik Peter Jahr iz reda Europskih pučana, poziva Odbor za proračun da kao nadležni odbor u izvješće koje će usvojiti uvrsti prijedloge Odbora za poljoprivredu. Zastupnici su ponovili svoj poziv da se s obzirom na temeljnu ulogu te politike proračun ZPP-a u VFO-u za razdoblje 2021.–2027. održi barem na istoj razini kao u prethodnom razdoblju za EU-27 u realnim iznosima.

Oni naglašavaju važnost izravnih plaćanja, kao i sredstava iz drugog stupa za poljoprivrednike. Ujedno, iskazuju i žaljenje zbog ozbiljnih rezova predviđenih za drugi stup ZPP-a, koji znatno doprinosi investicijama i zapošljavanju u ruralnim područjima jer kako su istaknuli “ne može uzeti zdravo za gotovo da će se državnim sufinanciranjem premostiti proračunski jaz”.

U prijedlozima Odbora napominje se da se prihodi mogu povećati i neizravno, smanjenjem birokratskog opterećenja za poljoprivrednike u okviru ZPP-a, a pozvali su i na reformu sustava vlastitih sredstava EU-a te naglasili potrebu za očuvanjem carinskih pristojbi na poljoprivredne proizvode kao izvora prihoda za proračun EU-a. Zastupnici pozdravljaju prijedlog Komisije da se dopusti prijenos sredstava za krizne rezerve, ali žale što početni iznosi koji će se koristiti za fond neće potjecati izvan budžeta ZPP-a, već iz izravnih plaćanja 2020. te neće biti vraćeni poljoprivrednicima.

Rasprava o novom VFO-u nastavit će se u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i u drugim odborima Europskog parlamenta te se očekuje da će biti jedna od najvažnijih tema budućih europskih izbora 2019. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje