SLOVENSKI PRITISAK NA KOMISIJU ZBOG TERANA

Petir: Slovenci organiziraju degustacije terana u Bruxellesu u svrhu pritiska na EK

Agrovijesti
Europska komisija Fotografija: Pixabay
„Zabrinjavajući su pritisci slovenskih dužnosnika na svim razinama kojima svjedočimo i ovih dana, kao i najava organiziranja degustacije terana u Bruxellesu sljedećega tjedna, a u svrhu pritiska na Europsku komisiju“, rekla je Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir komentirala je najavu slovenskoga ministra poljoprivrede Dejana Židana o održavanju okrugloga stola uz degustaciju terana u Bruxellesu kojom slovenska strana želi dokazati da oni imaju ekskluzivno pravo na korištenje naziva teran za vino koje proizvode od sorte refošk.

„Zabrinjavajući su pritisci slovenskih dužnosnika na svim razinama kojima svjedočimo i ovih dana, kao i najava organiziranja degustacije terana u Bruxellesu sljedećega tjedna, a u svrhu pritiska na Europsku komisiju“, rekla je Petir.

Ona upozorava da predstavnici slovenskih vlasti na sve moguće načine vrše pritisak na Europsku komisiju te pokušavaju zaustaviti donošenje delegiranoga akta kojim bi se regulirala uporaba naziva teran za hrvatske proizvođače vina te je o tome obavijestila i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. 

Petir podsjeća da je rješenje Europske komisije kojim će se hrvatskim proizvođačima vina omogućiti korištenje naziva teran doneseno bez ikakvih pritisaka s hrvatske strane i da za njega postoji standardna i propisana procedura kojom se Europska komisija vodi pri donošenju odluka poštujući snagu argumenata koje države članice dostavljaju u svojim podnescima.  

„Moram ponoviti kako je teran sorta koju su pri Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino u Parizu registrirale i Italija i Hrvatska“, rekla je Petir. „Prema tome, nije opravdano da ono što je na svjetskoj razini registrirano kao sorta, Slovenija automatizmom koristiti kao ime i da pri tome priječi drugima korištenje tog imena u plasiranju njihovih proizvoda na tržište. I Hrvatska i Slovenija i Italija članice su te međuvladine organizacije“, naglašava Petir. 

Korištenje naziva sorte koja je identična nazivu zaštićene oznake izvornosti za vino omogućeno je EU pravilima pod ograničenim uvjetima i ta se praksa koristi u svim EU zemljama koje proizvode vino. To znači da se može u potpunosti zaštiti geografsko podrijetlo i tehnologija proizvodnje, ali ne i naziv sorte koja uspijeva i u drugim zemljama u mjeri da se druge ograničava u korištenju toga naziva.  

I sam povjerenik Phil Hogan komentirajući za slovenske medije odluku Europske komisije rekao je da se Hrvatskoj prijedlogom delegiranog akta o teranu odobrava izuzetak u označavanju vina koje se u Istri proizvodi od sorte teran, a ništa se ne mijenja u pogledu zaštite slovenskog terana kao vina s geografskim podrijetlom s Krasa, te je dodao da je u Europskoj uniji odobreno više od 50 slučajeva takvih izuzetaka u zaštiti vinskih sorti, a u nekim slučajevima i u korist Slovenije.

 

  • Avatar
    ministar 24. Veljača 2017. u 23:14 slovenci su mala nacija velikih penisa...hihih...nemojte to piti...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje