Europski parlament

Petir traži mjere za zadržavanje mladih na ruralnim prostorima

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta održanoj u Strasbourgu u okviru strukturiranoga dijaloga od povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Phila Hogana zatražila je konkretne mjere na razini EU kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

 Petir je povjereniku zahvalila što je u ožujku u Zagrebu prisustvovao na proglašenju najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, projekta EPP-a čija je ambasadorica drugu godinu zaredom i tom se prilikom mogao i sam uvjeriti kako hrvatski mladi poljoprivrednici imaju kreativne, inovativne i održive projekte.

Osvrnuvši se na velik broj mladih koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom, a koju je prema procjeni u zadnjih godinu dana napustilo gotovo 80 000 ljudi, zastupnica Petir je rekla kako mladi u drugim državama članicama obavljaju niskokvalificirane poslove premda su završili fakultete, dok u regijama u Hrvatskoj iz kojih odlaze postoji potencijal upravo za bavljenje poljoprivredom.

„S jedne strane problem je jer oni poljoprivredu ne smatraju atraktivnim zanimanjem, a s druge strane kada ih pitam nije li bolje obrađivati zemlju i ostati u svom domu, oni izražavaju bojazan da zbog nepoštene trgovačke prakse svoj proizvod ne bi mogli prodati“, rekla je Petir.

Hrvatska je u fazi donošenja zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji treba pomoći uvođenju reda na tržište, no Petir smatra kako to neće biti dovoljno te su potrebne nacionalne i europske mjere kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

Na njezino pitanje o tome što Komisija planira poduzeti u vezi odredbi i ograničenja s kojim se susreću mladi poljoprivrednici, odnosno neprepoznavanje razlika između poljoprivrednika početnika i mladih poljoprivrednika Hogan je odgovorio kako je za Komisiju obnova generacija prioritet Zajedničke poljoprivredne politike.

Hogan je iskazao svoju zabrinutost radi ograničenja s kojima se susreću mladi poljoprivrednici u nekim državama članicama, a odnosi se na njihovu dob i pristup zemljištu te financijama.

„Komisija je na javnoj raspravi koja je trajala do 2. svibnja zaprimila više od 320 tisuća odgovora i prijedloga za poboljšanje Zajedničke poljoprivredne politike te se rezultati toga očekuju do kraja 2017. godine. S obzirom na to očekuje se i rasprava o konkretnim mjerama za pomoć mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima početnicima koji tek započinju svoju djelatnost“, naglasio je povjerenik Hogan te je pohvalio aktivnosti zastupnice Petir koje provodi kako bi podržala mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom istaknuvši zbog toga Hrvatsku kao pozitivan primjer.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje