Europski parlament

Petir tražila očitovanje zašto Hrvatska u Vijeću nije glasovala protiv GMO-a

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem je izrazila neslaganje sa stavom Hrvatske, koja je bila suzdržana prilikom glasovanja u EU o autorizaciji dviju GMO sorti kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont) i reautorizaciji postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Unije, i zatražila očitovanje o tome, priopćeno je u petak iz ureda zastupnice Petir.

U hrvatskim je medijima u posljednje vrijeme objavljeno nekoliko članka u kojima se navodi kako je predstavnik RH na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje 27. siječnja bio suzdržan u vezi novog prijedloga Europske komisije koji bi omogućio autorizaciju dviju GMO sorti kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont) i reautorizaciju postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Europske unije. Također, prema informacijama objavljenima u jednom dnevnom listu, takav je stav predstavnika RH u Stalnom odboru ponovljen i prilikom glasovanja o odobravanju kultivacije i uvoza novih sorti GMO kukuruza 28. ožujka ove godine.

"Zanima me razlog zbog kojeg je Hrvatska, koja na svom teritoriju zabranjuje sjetvu GMO sjemena i uzgoj genetski modificirane hrane, ostala suzdržana oko ovog prijedloga i nije glasovala protiv njega", pitala je Petir ministra Tolušića.

U svom dopisu ona ističe da su mnogobrojni hrvatski građani, brojne jedinice lokalne uprave, kao i sve županije službenim odlukama na razini predstavničkih tijela izrazile svoj stav protiv GMO-a i svoju potporu dale tradicionalnoj i ekološkoj poljoprivredi.

"Ta politika već godinama je jedna od rijetkih politika oko koje postoji jedinstveni stav i vladajućih i oporbe i taj se stav nije mijenjao do ove odluke", ističe Petir.

Petir podsjeća da hrvatska poljoprivreda svoju prednost vidi u visoko očuvanom okolišu u kojem se proizvodi visokokvalitetna hrana tradicionalnim načinom poljoprivrede ili ekološkom proizvodnjom.

"Hrvatska poljoprivreda izgradila je taj imidž mukotrpnim radom poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoju konkurentnost na tržištu u poplavi jeftine nekvalitetne te u posljednje vrijeme i hrane sumnjive zdravstvene ispravnosti koja dolazi iz uvoza mogu ostvariti isključivo visokom kvalitetom i dodatnom vrijednošću proizvoda zbog tradicionalnog i ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda i prodaje u kratkim lancima opskrbe hranom", kaže Petir.  

Dok su države članice, njezini predstavnici i zastupnici podijeljeni u pogledu ovog pitanja kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću, svaka promjena stava hrvatskih predstavnika može narušiti krhku kompetitivnu prednost domaćih poljoprivrednih proizvođača. "Svaka promjena stava po mom dubokom uvjerenju protiv je interesa građana Hrvatske i hrvatskih proizvođača", upozorila je Petir, dodajući: "Moram naglasiti kako je moj stav da Hrvatska treba ostati zemlja slobodna od GMO-a u dva navrata (Pisana izjava na temelju članka 136. Poslovnika Europskog parlamenta o europskim regijama bez GMO-a te Inicijativa za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a) podržao i gospodin Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, a danas hrvatski premijer."

U svom odgovoru, Ministarstvo poljoprivrede RH ističe kako su prijedlozi provedbenih odluka napisani na način da se u dodatku spomenutih odluka navodi izuzeće od uzgoja GMO-a na teritoriju svih država članica koje su prethodno podnijele takav zahtjev.

Izuzeće su uz Hrvatsku zatražile Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog Kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska).

"To je i razlog zbog kojeg je u ime Republike Hrvatske, kao nadležno tijelo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede glasovalo suzdržano zbog mišljenja da bi glasovanjem protiv odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO-a na teritoriju RH", stoji u odgovoru koji je Petir dobila iz Ministarstva poljoprivrede.

U ministarstvu su suglasni s njezinim stavom da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, (bez obzira na konačni završetak procedure donošenja odluka, koje su upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus) te navode da će kod sljedećeg glasovanja na temu GMO-a Hrvatska glasovati protiv, navodi se u priopćenju.

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, čiji je član zastupnik Davor Škrlec, također je izrazio protivljenje autorizaciji spomenutih GMO proizvoda.

"Komisija bi trebala povući svoje prijedloge i usredotočiti svoju energiju na razvijanje sigurnije i održive poljoprivrede koja će bolje zadovoljiti potrebe europskih poljoprivrednika i potrošača", poručio je Škrlec, kako je priopćio njegov ured.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje