višegodišnji proračun Unije za razdoblje 2021. – 2027.

Petir tražila osiguranje sredstava za hrvatsku poljoprivredu

Agrovijesti
Hogan i Petir Fotografija: Agrobiz
Prema Ugovoru o pristupanju, Hrvatska bi za 1. stup ZPP-a u potpunosti svoju omotnicu mogla koristiti tek u 2022. godini. S obzirom na to da se proračun smanjuje i da mi sada samo dio sredstava za izravna plaćanja primamo iz europskog proračuna, a 2022. godine proračun će biti manji, to bi se moglo tumačiti da će Hrvatska biti jedina država članica koja neće u potpunosti moći koristiti onaj novac koji joj je zagarantiran Ugovorom o pristupanju što je neprihvatljivo“, rekla je Petir

 Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj jučer u Europskom parlamentu usvojen je amandman hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir kojim je zatražila da se u novom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. -2027. osiguraju sredstva za ispunjenje obveza Unije u okviru ZPP-a iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji povezanih s prijelaznim razdobljem koje završava 2022. godine.

Naime, tijekom glasovanja usvojeno je Mišljenje tog odbora, koje je predložio Peter Jahr, njemački zastupnik iz reda Europske pučke stranke, o Privremenom izvješću o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. -2027. u kojem će se izraziti stajalište Parlamenta o tom ključnom dokumentu. Radi se o višegodišnjem proračunu EU za navedeno razdoblje kojemu prijeti smanjenje uzrokovano Brexitom, a posljedice bi posebno mogli osjetiti poljoprivrednici. Zbog najavljenog smanjivanja proračuna za područje „Prirodni resursi i okoliš“ koje pokriva i Zajedničku poljoprivrednu politiku veliko je nezadovoljstvo među članovima toga Odbora.

Stoga je izvjestitelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, zastupnik Peter Jahr pozvao Odbor za proračun da kao nadležni odbor u izvješće koje će usvojiti uvrsti prijedloge Odbora za poljoprivredu. Zastupnici su ponovili svoj poziv da se s obzirom na temeljnu ulogu Zajedničke poljoprivredne politike proračun ZPP-a u VFO-u za razdoblje 2021.–2027. održi barem na istoj razini kao u prethodnom razdoblju za EU-27 u realnim iznosima.

“Prema Ugovoru o pristupanju, Hrvatska bi za 1. stup ZPP-a u potpunosti svoju omotnicu mogla koristiti tek u 2022. godini. S obzirom na to da se proračun smanjuje i da mi sada samo dio sredstava za izravna plaćanja primamo iz europskog proračuna, a 2022. godine proračun će biti manji, to bi se moglo tumačiti da će Hrvatska biti jedina država članica koja neće u potpunosti moći koristiti onaj novac koji joj je zagarantiran Ugovorom o pristupanju što je neprihvatljivo“, rekla je Petir. Zato je zastupnica Petir spomenutim amandmanom koji je predložila i koji je i usvojen tražila da se poštuju obveze Unije iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji, kao i važnost zadržavanja razine financijske omotnice za izravna plaćanja, ali i za tzv. minsku omotnicu.

„Svi ste upoznati s problemom minski sumnjivih područja u Hrvatskoj. Ponavljam kako nam je minska omotnica od velike pomoći u rješavanju tog važnog problema za naše građane,“ rekla je Petir tražeći podršku svojih kolega. Dodala je da je Hrvatska do sada uložila preko 680 milijuna EUR za razminiranje minski sumnjivih područja te posao razminiranja preostalih 376,50 km2 vjerojatno neće biti gotov prije sredine 2019. godine kako je bilo planirano. Preko 90% te preostale minirane površine upravo čine šume.

Osim navedenog amandmana, zastupnica Petir je podnijela više amandmana s drugim kolegama zastupnicima u kojima se protivi predloženom smanjenju razdjela za poljoprivredu, a koji su usvojeni u obliku predloženih kompromisnih amandmana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje