Nova Gradiška

Petorica oboljela od trihineloze jer nisu odnijela meso na analizu

Agrovijesti
Kolinje Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Nemar je tim gori jer Brodsko-posavska županija radi sprečavanja širenja trihineloze jedina u Hrvatskoj sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa pa analiza svinje vlasnika stoji samo 49 kuna

Slučaj petorice muškaraca oboljelih od trihineloze, koji su prije nekoliko dana zatražili liječničku pomoć u brodskoj Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića, skrenuo je pozornost na pogubne posljedice do kojih može dovesti neoprezno postupanje na svinjokolji. Svi su oni konzumirali meso iz domaćeg uzgoja koje vlasnik, unatoč zakonskoj obvezi, nije želio odnijeti na analizu.

To su nakon 1999. prvi slučajevi obolijevanja od te opake bolesti na novogradiškom području. Trihinela se dobiva konzumacijom svinjskog mesa zaraženog parazitom, no sve dosad mislilo se da je ona na području Brodsko-posavske županije gotovo iskorijenjena.

– Ovo je očit primjer neodgovornog ponašanja vlasnika svinje koji je svoju obitelj, prijatelje i ljude s kojima je dijelio to meso životno ugrozio. Životinje su u svinjcima u kontaktu s glodavcima pa stoga i u opasnosti od zaraze – rekao je veterinarski stručnjak i zamjenik ministra poljoprivrede Damir Agičić.

U Slavonskom Brodu već osam godina nije zabilježeno obolijevanje ljudi, ali bilo je pozitivnih nalaza trihinele kod svinja. Stručnjaci upozoravaju da problem obično nastane kada se ljudi koji godinama odnose meso na analizu i stalno dobivaju negativne nalaze “uljuljkaju” i pomisle da to više nije potrebno ne znajući da se trihinela može pojaviti i nakon 20 godina.

Više pročitajte na lokalni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje