PETI NAJVEĆI IZVOZNIK U HRVATSKOJ

Petrokemija proizvela i prodala više mineralnih gnojiva nego prošle godine

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
U pola stoljeća postojanja u toj je kutinskoj tvrtki proizvedeno 50 mil. tona gnojiva

Petrokemija d.d. krajem godine organizirala je tradicionalno predblagdansko druženje s novinarima, što je ujedno bila i prilika da se Đuro Popijač, predsjednik Uprave, ukratko osvrne na proteklu godinu.

- Ova, 2017. godina bila je vrlo izazovna za Petrokemiju. Obilježili su je program restrukturiranja i proces dokapitalizacije, čiji završetak očekujemo do kraja godine. No, i tada je pred nama još jako puno posla - istaknuo je Popijač.

Govoreći o poslovanju u 2017. godini, Popijač je naglasio kako je tvrtka u prvih 11 mjeseci proizvela 1,2 milijuna tona mineralnih gnojiva, što je više nego u cijeloj prošloj godini, prenosi Glas Slavonije.

Podsjetimo, Petrokemija d.d. već je skoro pola stoljeća proizvodnjom gnojiva prisutna u svakom dijelu Hrvatske, ali i u susjednim zemljama regije te na svjetskom tržištu. Petrokemija proizvodi mineralna gnojiva uporabom prirodnih mineralnih sirovina, prirodnog plina, atmosferskog dušika i kisika. Iz tih se sirovina odgovarajućim tehnološkim postupcima proizvode bazne kemikalije, a potom mineralna gnojiva. Prema sastavu, gnojiva se određuju kao jedinična i složena, odnosno kompleksna i miješana, a prema agregatnom stanju kao kruta (granulirana i prilirana) i tekuća. Godišnji kapacitet proizvodnje je 1,35 milijuna tona mineralnog gnojiva, a tvrtku vodi tročlana Uprava na čelu s predsjednikom Đurom Popijačem te članovima Uprave Nenadom Zečevićem i Davorom Žmegačem.

- Na domaćem tržištu prodali smo 300 tisuća tona mineralnog gnojiva, čime držimo više od 70 posto tržišta u Hrvatskoj. Cilj nam je da to u idućoj, 2018. godini i povećamo, jer naša gnojiva su najbolja i ona jamče uspješnu poljoprivrednu proizvodnju - rekao je predsjednik Uprave Petrokemije Popijač.

Istaknuto je i kako je tijekom gotovo pola stoljeća postojanja Petrokemija d.d. proizvela 50.000.000 tona mineralnih gnojiva, što bi moglo napuniti 2.222.222 kamiona, a kad bi se oni poredali u kolonu, opasali bi puni krug oko Zemljine kore. No, to nije sve. Ponosno ističu kako su do kraja studenoga proizveli 1.062.575 tona gnojiva te kako je milijunta tona otpremljena 15. studenoga ove godine. U odnosu prema istom razdoblju lani proizvodnja je povećana za 15,8 posto, a prodaja mineralnih gnojiva za 12,1 posto (u prvih devet mjeseci). U tom istom razdoblju, do rujna, u tvrtku je investirano 70,8 milijuna kuna. I na kraju, ali ne manje bitno, treba istaknuti kako u Petrokemiji radi 1573 radnika, kako je Petrokemija najveći izvoznik u Sisačko-moslavačkoj županiji i peti najveći izvoznik u Hrvatskoj te se može očekivati kako će se planirani poslovni planovi i u idućoj godini ostvariti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje