Poslovanje

Petrokemija u prvom kvartalu s neto dobiti od 20,2 milijuna kuna

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Petrokemija je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 20,2 milijuna kuna, uz porast ukupnih prihoda za gotovo 44 posto, na 680,4 milijuna kuna, pokazuje u ponedjeljak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te kutinske kompanije za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Petrokemija je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 20,2 milijuna kuna, uz porast ukupnih prihoda za gotovo 44 posto, na 680,4 milijuna kuna, pokazuje u ponedjeljak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te kutinske kompanije za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju Petrokemija je bilježila gubitak od 79 milijuna kuna.

Bez jednokratnih stavki, neto dobit kutinske kompanije iznosila je 54 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 41 milijun kuna u prvom tromjesečju 2018. godine.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki povećana je na 88 milijuna kuna zahvaljujući većem volumenu prodaje na profitabilnijim tržištima te neznatno nižim cijenama sirovina i potrošnog materijala, kažu u Petrokemiji.

Ukupni prihodi od prodaje, koji čine većinu ukupnih prihoda, u prvom ovogodišnjem tromjesečju dosegnuli su 648 milijuna kuna, što je porast od 42 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, a kako napominju iz kutinske tvrtke, uglavnom zbog većeg volumena prodaje na domaćem tržištu. 

Ukupni rashodi Petrokemije iznosili su 660,2 milijuna kuna i porasli su 19,4 posto prema istom kvartalu godinu ranije.

"U isto se vrijeme, zbog dovršenog procesa dokapitalizacije u 2018. godini i financijskog rezultata iz prvog tromjesečja 2019. godine, značajno smanjio neto dug, koji na kraju prvog tromjesečja 2019. godine iznosi 774 milijuna kuna, uz stopu "gearinga" od 76 posto", navodi se u financijskom izvješću.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač izjavio je da su volumen prodaje i struktura prodaje glavni pokretači boljeg rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naime, ukupni volumen prodaje povećao se za 31 posto, na 331 tisuću tona, zahvaljujući dobrim rezultatima u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, dok se volumen prodaje na "spot" tržištima smanjio.

Napominje i da je rezultatu prvog tromjesečja dodatno doprinijela neprekinuta proizvodnja od studenog prošle godine.

Što se tiče vanjskih utjecaja, pozitivno su na poslovni rezultat doprinijele 5 posto niže cijene prirodnog plina, koje su djelomično kompenzirane značajno višim cijenama za naknade na emisije CO2, koje su porasle 62 posto. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, pak, nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva.

"Od svibnja se očekuje smanjena potražnja za gnojivima, što će imati negativan utjecaj na rezultat za naredna dva tromjesečja. Od rujna bi potražnja trebala opet postepeno rasti, što bi moglo rezultirati sličnim pozitivnim učinkom kao u prvom tromjesečju. Pozitivan utjecaj na fiksne troškove poslovanja očekujemo u drugoj polovici 2019., kada će se provesti program restrukturiranja", naglasio je Žmegač.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje