Privatizacija

Petrokemija zaprimila nekoliko obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Kutinska Petrokemija zaprimila je obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju te tvrtke, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak, priopćila je u ponedjeljak Petrokemije.

U priopćenju se navodi kako je nekoliko zainteresiranih potencijalnih investitora od 10. srpnja do 31. kolovoza provelo dubinsku analizu Petrokemije, a nakon toga su zainteresirani investitori pozvani da daju obvezujuće ponude sukladno programu restrukturiranja Petrokemije, i to do 22. rujna.  

Petrokemija je, inače, produžila rokove za provođenje postupka dubinske analize i za prikupljanja obvezujućih ponuda u procesu dokapitalizacije, jer je to zatražio dio potencijalnih investitora.  

Poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju, u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, Petrokemija je objavila 5. lipnja ove godine. Rok za dostavu pisama namjere prvotno je bio 19. lipnja, a potom je produžen do 30. lipnja, no po isteku tog roka iz kutinske tvrtke nisu željeli iznositi podatke o broju prispjelih ponuda niti zainteresiranim ulagačima.

Pojedini mediji pisali su svojevremeno da je za dokapitalizaciju te kompanije 11 zainteresiranih ponuđača, među kojima su Borealis, PPD, Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju objavljen je sukladno odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza CERP-a o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

No, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke.

U listopadu slijedi smanjenje temeljnog kapitala

U međuvremenu, Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati o smanjivanju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića gubitaka, a kako se navodi u pozivu za skupštinu, Petrokemija je utvrdila da je ukupni gubitak prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosio 339,3 milijuna kuna.

Uprava predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Pritom će nominalni iznos redovne dionice s 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, izvršit će se spajanje dionica na način da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna. Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji ostaje nakon pokrića ukupnog društva prenijet će se u kapitalne rezerve.

  • Avatar
    ministar 25. Rujan 2017. u 12:53 kad me neki čovjek upita...zašto država sve prodaje...a ja mu odg. zato da bih kasnije mogla to kupiti...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje