Poslovanje

Petrokemija: Zastoj postrojenja amonijak i urea

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Iz kutinske Petrokemije u četvrtak su izvijestili da je došlo do zastoja u radu postrojenja amonijak i ureda, a ponovna se proizvodnja očekuje sredinom sljedećeg tjedna nakon sanacije i otklanjanja kvara.

Iz kutinske Petrokemije u četvrtak su izvijestili da je došlo do zastoja u radu postrojenja amonijak i ureda, a ponovna se proizvodnja očekuje sredinom sljedećeg tjedna nakon sanacije i otklanjanja kvara.

Kako je kutinski proizvođač mineralnih gnojiva objavio putem Zagrebačke burze, prije dva dana, 11. rujna u 7,35 sati došlo je do kvara na primopredajno mjernoj redukcijskoj stanici Kutina I, a koja je u vlasništvu operatora transportnog sustava Plinacroa, što je za posljedicu imalo iznenadnu obustavu rada proizvodnih postrojenja amonijak i urea. 

"Nakon višekratnih pokušaja uspostave i normalizacije rada postrojenja zbog ispada u plinoopskrbnom sustavu Plinacroa konstatiran je kvar na postrojenju amonijak koji će imati za posljedicu zastoj u radu postrojenja amonijak i urea. Ponovna proizvodnja postrojenja amonijak i urea očekuje se sredinom sljedećeg tjedna nakon sanacije i otklanjanja kvara. Sva ostala postrojenja Petrokemije u redovnom su radu i tvrtka je osigurala dovoljne količine mineralnih gnojiva za hrvatsko i ostala tržišta", ističu iz kutinske tvrtke.

Iz Plinacroa su Hini potvrdili da je u utorak ujutro došlo do smanjenja tlačnih uvjeta na mjerno-redukcijskoj stanici Kutina, zbog čega je došlo i do smanjenja količina plina za Petrokemiju, no tlačni su uvjeti stabilizirani za 15-ak minuta. 

"U utorak, 11. rujna oko 7,30 sati došlo je do smanjenja tlačnih uvjeta na Plinacrovoj mjerno-redukcijskoj stanici (IMRS) Kutina, što je za posljedicu imalo smanjenje potrošnje plina krajnjeg kupca Petrokemije, sa 74.000 prostornih metara na sat (m3/h) na oko 5.000 m3/h. Brzom intervencijom djelatnika Plinacroa tlačni uvjeti stabilizirani su u roku od 15-ak minuta te su osigurani uvjeti za nesmetano preuzimanje  plina", kažu u toj tvrtki. 

U izravnoj komunikaciji s Petrokemijom, i na zahtjev kutinske tvrtke, Plinacro je "nešto prije 8,30 sati dostavio i jamstvo o stabilnosti sustava i punoj isporuci plina korisniku", napominju iz operatora hrvatskog plinskog transportnog sustava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje