Mljekarstvo

PIK Rijeka nastavlja s otkupom mlijeka u Lici tijekom studenog

Agrovijesti
Nastavlja se otkup mlijeka Fotografija: Pixabay
"Nakon prošlotjednog sastanka u Brinju, koji je održan sa županom Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem, došlo je do obrata te smo dobili informaciju da će PIK Rijeka ipak nastaviti s otkupom", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Hrvatska poljoprivredna komora poduzela je sve aktivnosti kako bi se zaštitili mali proizvođači mlijeka u Brinju i Lici kojima je prijetilo otkazivanje otkupa mlijeka. Podsjetimo, iz PIK Rijeka najavili su da od 1. studenog prestaju otkupljivati mlijeko na području općine Brinje od oko 120 proizvođača. 

Međutim, u priopćenju HPK stoji kako su u PIK Rijeka ipak odlučili produžiti otkup mlijeka od svih proizvođača iz Brinja i okolice za mjesec studeni. Ostavljena je mogućnost da se u tih mjesec dana pronađe dugoročno rješenje za otkup u ovom kraju, jer je svima u interesu da se zaustavi propadanje proizvodnje mlijeka što je gorući problem hrvatskog mljekarstva, ističe Jakopović.

U HPK vjeruju da će uspjeti u pronalaženju dugoročnog rješenja, a posebno ih veseli što postoje domaće mljekare koje su spremne, ako PIK Rijeka ipak obustavi otkup, preuzeti isti i pomoći malim mljekarima da opstanu na području koje je nerazvijeno.

„Hrvatska poljoprivredna komora od početka je uključena u rješavanje ovog problem od kada smo dobili najavu da bi PIK Rijeka od 1. studenoga mogla prestati s otkupom mlijeka. Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, kazao je Jakopović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje