Izvoz u Hrvatsku

Piletina iz BiH spremna za EU, dozvola još nema

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, unatoč obećanjima domaćih vlasti, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman na europsko tržište, a neizvjesno je da li će i kada dobiti potrebne dozvole.

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Europske komisije kontrolirali su od 26. rujna do 6. listopada 2017. godine sektor peradarstva u BiH. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je 9. listopada kako očekuje da će službeni izvještaj Europske komisije stići za tri tjedna i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na europsko tržište. U nadležnim institucijama ističu kako taj izvještaj još nije stigao i da ne znaju ni kada će doći, piše Glas Srpske.

- U skladu sa procedurama rada inspekcije iz EU očekujemo da službeno dobijemo preliminarni izvještaj o obavljenoj misiji na koji ćemo moći dati svoje komentare. Nakon toga konačni izvještaj bit će i službeno objavljen na stranici Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Europske komisije. Trenutačno nije moguće precizirati početak izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi na europsko tržište. To u velikoj mjeri ovisi od institucija EU u Bruxellesu - kazali su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Inspektori EU kontrolirali su četiri kandidirane tvrtke koje imaju kapacitet za izvoz - „Madi", „Ovako", „Brovis" i „Agreks".

- Imali smo najave da će nalaz inspektora sa zatečenim stanjem stići za tri tjedna. Od toga je prošlo mnogo više, a službenog oglašavanja i dalje nema. Vjerujemo da ima tu neki problem, ali računamo i na to da europskoj administraciji treba izvjesno vrijeme da sve obradi i da nam službeno objavi svoje stavove. Ništa se ne može govoriti dok ne stigne izvještaj inspektora EU - kazao je direktor „Agreksa" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić.

U kompanijama koje se spremaju za izvoz ističu kako je već izvjesno da i u slučaju kada bi odmah dobili dozvolu sa isporukom mesa na europsko tržište ne bi mogli početi prije iduće godine.

- Naše firme imaju kapacitete za izvoz i mesa i jaja. Zbog toga možemo biti vrlo ozbiljni ponuđači na europskom tržištu. Ne očekujemo megalomanske poslove, ali ako tržište bude prihvatalo naše proizvode možemo garantirati kvalitetu i da se cjenovno nosimo sa konkurencijom - rekao je Miličić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje