Proljetna sjetva

Pipunić najavio veliki otkup uljane repice i suncokreta za svoju uljaru u Čepinu

Agrovijesti
Suncokreti Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Prema procjenama čepinskih uljara ove bi se godine pod uljanom repicom trebalo naći blizu 30 tisuća hektara, a i najave za suncokret su jako dobre. Tvornica ulja Čepin ugovorit će gotovo 20 tisuća hektara direktno sa svojim kooperantima i proizvođačima.

Vlasnik osječke Žito grupe Marko Pipunić održao je prošlog tjedna sastanak sa proizvođačima suncokreta. Pipunić je najavio kako pšenica gubi bitku sa drugim ratarskim kulturama te da u budućnosti treba razmišljati o trendovima, smanjenu potrošnje ugljikohidrata i povećanju proteina.

"Proteini rastu, ugljikohidrati padaju, a pšenica je čisti ugljikohidrat iako je napravila najveću evoluciju u ljudskoj povijesti. No, ona sada gubi utakmicu s proteinima i mislim da ćemo se svi morati okrenuti njihovoj proizvodnji", podijelio je svoja razmišljanja Pipunić s okupljenim proizvođačima suncokreta na predsjetvenom skupu "Znanjem i iskustvom do vrhunskih rezultata proizvodnje suncokreta".

Potencijal u proizvodnji suncokreta

Kako bi se takav zaokret napravio, kaže, treba iskoristiti struku i znanje, kazao je Pipunić. Prema njegovom mišljenju potencijal je u proizvodnji suncokretu, repi i repici. Primjerice, agronomi koji su prošle godine koristili iskustva svojih kolega iz Italije i Austrije, uspjeli su postići digestiju na određenoj tabli i prinos od 70 tona, a godina nije bila baš neka. Shvatili smo kako to netko zna bolje od nas, otišli smo, kupili znanje, potrošili puno vremena, truda i novca, i sada smo sve to spremni podijeliti. Sve što smo naučili, podijelit ćemo kako bismo pronašli zajednički interes", objasnio je on.

Pipunić je posrnulu Uljaru kupio prije nekoliko godina, kada je bila pred stečajem i gašenjem, a ovoga svibnja u njoj će se, najavio je, završiti investicijski ciklus uz pomoć kojega će biti u mogućnosti preraditi svu količinu suncokreta koja se proizvede u regiji. Uljara će prerađivati 120 tisuća tona suncokreta.

Tvornica ulja Čepin d.d.

Pod uljanom repicom 30.000 hektara

"Uljara bez vas nema smisla, kao ni vaš suncokret bez uljare. Znači osuđeni smo jedni na druge", poručio im je prvi čovjek Žito grupe naglasivši kako se lokalpatriotizam ne priča nego živi, a oni su to pokazali kupovinom i ulaganjem u Uljaru koja će biti u mogućnosti preraditi 120 tisuća tona suncokreta već ove godine. Šećerana bi trebala dobiti prečistač vrijedan barem 100 milijuna kuna, a zagrizli su i u najveću privatnu investiciju u Hrvatskoj od 70 milijuna eura za proizvodnju pršuta i razvoj svinjogojstva.

Prema procjenama čepinskih uljara ove bi se godine pod uljanom repicom trebalo naći blizu 30 tisuća hektara, a i najave za suncokret su jako dobre. Tvornica ulja Čepin ugovorit će gotovo 20 tisuća hektara direktno sa svojim kooperantima i proizvođačima.

Procjene su kako će pod suncokretom ove godine biti minimalno 40 do 45 tisuća hektara. Ineteres proizvođača je značajan. Prošla godina je bila dobra i po prinosima i po cijenama. Pokušavamo biti što konkurentniji u smislu repromateriijala, troškova silosa, prijema. Jednostavno, pokušavamo stvoriti što sigurniju sirovinsku bazu kako bismo ostvarili cilj, a to je 90 tisuća tona suncokreta kojega bismo preradili ove godine", izjavio je Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin.

 "Dosta je velika konkurencija. Puno je velikih uljara u okruženju, u krugu 100 kilometara koje također ciljaju na hrvatski suncokret tako da je nemoguće otkupiti sav rod. Bit ćemo otvoreni za sve one koji ga žele ponuditi", zaključio je prvi čovjek čepinske Uljare.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje