EUROPARLAMENTARCI RASPRAVLJALI O PRIJEVARAMA U SEKTORU MESA

Pitanje za EK: Zašto europske kontrole nisu otkrile sustavnu prijevaru sa patvorena mesom iz Brazila

Agrovijesti
Meso, govedina Fotografija: Thinkstock
„Ako ne možemo vjerovati deklaracijama i certifikatima trećih država, tada su nužne domaće provjere. Ako nema međusobnog povjerenja, ne može biti niti sporazuma o slobodnoj trgovini. Uostalom, ja se uvijek zalažem da se kupuje domaće, jer domaće je najbolje“, rekla je Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj je sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu iskazala zabrinutost otkrivenom situacijom prijevara u sektoru mesa u Brazilu zbog propusta službenih kontrola koje su znale da je meso nesukladno standardima kvalitete, ali unatoč tome nisu spriječile da bude izvezeno na tržište Europske unije. 

Petir je podržala pitanje Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta upućeno Europskoj komisiji u kojem zastupnici traže detaljne informacije o uvozu kontaminiranih proizvoda u EU i specifikaciju količina sumnjivih proizvoda, kao i popis država članica na kojima su ti proizvodi stavljeni u prodaju.

Ujedno, pitaju Komisiju zašto europske kontrole nisu otkrile tu sustavnu prijevaru koja uključuje ulazak patvorena mesa na tržište EU-a te što će Komisija savjetovati državama članicama u pogledu jačanja kontrola u svjetlu tih otkrića.

„U međunarodnoj trgovini povjerenje partnera je ključno, a ono je u ovom slučaju bitno narušeno - i u službe nadzora i u kontrole proizvoda“, naglašava Petir i dodaje da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno jer dovodi u pitanje postojeće međunarodne trgovinske ugovore između Brazila i EU.

Petir smatra kako situacija šteti vjerodostojnosti Brazila u poštivanju pravila WTO-a u tom sporazumu te dovodi u pitanje i daljnje trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura, ali i prisiljava države članice EU da s ciljem zaštite svojih građana podignu razinu provjera uvozne prehrambene robe. Zastupnici traže mišljenje Komisije kako će ta otkrića utjecati na aktualne trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura te je li vrijeme za preispitivanje pregovora i uklanjanje mesa s programa trgovinskih pregovora.

„Ako ne možemo vjerovati deklaracijama i certifikatima trećih država, tada su nužne domaće provjere. Ako nema međusobnog povjerenja, ne može biti niti sporazuma o slobodnoj trgovini. Uostalom, ja se uvijek zalažem da se kupuje domaće, jer domaće je najbolje“, rekla je Petir.

Podsjetimo, Operacija „Carne Fraca” – dvogodišnja istraga dvaju najvećih brazilskih poduzeća za preradu mesa (JBS i BRF) koju je brazilska savezna policija provela u sedam brazilskih saveznih država vodećih po proizvodnji govedine – izazvala je veliku zabrinutost. Istraga je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni i prijevarni proizvodi plasiraju u lanac opskrbe hranom, te se europski potrošači izlažu opasnosti.

Petir ističe da su istražitelji izvijestili da je saveznim inspektorima plaćeno da se ne obaziru na prerađenu hranu koja je patvorena ili kojoj je istekao rok trajanja. Krivotvorene su i sanitarne i izvozne dozvole. Nadalje, istragom je otkriveno da su korištene kemikalije kako bi se poboljšao izgled i miris mesa kojemu je istekao rok trajanja te da su jeftiniji proizvodi miješani s mesom. „Izvješća o tome da je u Europu uvezeno meso zaraženo salmonelom i da je korištena askorbinska kiselina kako bi se prikrio izgled pokvarenog mesa vrlo su zabrinjavajuća za europske potrošače“, ističe Petir i zajedno sa svojim kolegama iz Odbora za poljoprivredu traži detaljne informacije od Europske komisije.

 

  • Avatar
    ministar 05. Travanj 2017. u 17:22 mi hrvati došli smo na tu razinu da nam je bitna kolićina a ne kvaliteta....nije bitno šta je nego samo da je ima ...hrane...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje