NOVE MOGUĆNOSTI ZA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE SVINJOGOJCE

Pivac nudi uslužni tov svinja

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a, koja okuplja 60-ak uzgajivača, Dobromir Čović napominje da je ponuda Pivca najbolja u ovom trenutku, ali da se o njoj još treba razgovarati i definirati sve pojedinosti i situacije s kojima će se svinjogojci susretati, kao što su uginuća prasadi.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Vukovar, u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije i Udrugom svinjogojaca VSŽ-a organizirala je sastanak predstavnika tvrtke Vajda iz grupacije Pivac s vukovarsko-srijemskim svinjogojcima. Razgovarano je o modelu suradnje – kooperaciji uzgajivača svinja s tom mesnom industrijom. Stanko Kovačević, voditelj kooperacije svinja Slavonija u tvrtki Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec, predstavio je plan koncerna Pivac koji želi realizirati godišnju proizvodnju od 200.000 tovljenika težine 120 kilograma na području Hrvatske. Do sada je, izvijestio je, ugovorena trećina tih količina, a određen dio potreba za tovljenicima planira se osigurati i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Predstavio je i model konkretne suradnje prema kojemu je u ovom trenutku moguće ugovoriti proizvodnju.

Mali kapaciteti

- Tvrtka Vajda, odnosno koncern Pivac, svojim kooperantima osigurava prasce i hranu za kompletan tov, koji prosječno traje nešto više od 100 dana, te im plaća ugovorenu fiksnu cijenu po kilogramu prirasta, koja je u ovom trenutku 1,05 kuna po kilogramu - pojasnio je Kovačević. U sljedećem razdoblju obići će sve uzgajivače koji su iskazali interes za suradnju, utvrditi kojim kapacitetima raspolažu i ponuditi im konkretne uvjete suradnje. Također je dogovoreno da će Svinjogojski klaster Slavonije pokušati pronaći model da se pojedine farme s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje su trenutačno izvan funkcije, aktiviraju s obzirom na to da im je do sada nedostatak stabilnog tržišta bio ključna prepreka za daljnji rad. O toj će se temi razgovarati na sastanku predstavnika klastera i HBOR-a. Naime, pokazalo se kako su jedna od ključnih prepreka za uključivanje većeg broja proizvođača u ovaj model suradnje s koncernom Pivac mali kapaciteti kojima proizvođači raspolažu.

Predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a, koja okuplja 60-ak uzgajivača, Dobromir Čović napominje da je ponuda Pivca najbolja u ovom trenutku, ali da se o njoj još treba razgovarati i definirati sve pojedinosti i situacije s kojima će se svinjogojci susretati, kao što su uginuća prasadi. Napominje da će uzgajivačima biti potrebno određeno vrijeme za prilagođavanje objekata uvjetima za uslužni tov prasadi novije genetike koje zahtijeva organizator. Naime, postojeći, a prije svega mali kapaciteti kojima raspolažu, ne zadovoljavaju traženi standard.

Računica

- Pivac nam je dao ponudu, nudi nam ugovore, ali o svemu ćemo još razgovarati. Mislim da je ovo dobra prilika za uzgajivače koji će se u nju moći uklopiti i prvenstveno osigurati dovoljan kapacitet objekata u kojima će obavljati uslužni tov. Najvažnije je da postoji obostrani interes pa ćemo vidjeti - kaže Čović.

Dugogodišnji uzgajivač svinja Antun Golubović iz Đurića napominje da je uslužni tov nekada, dok su uvjeti za kooperante bili puno bolji, bio unosan posao. Danas je, računica govori, zarada 10 eura po tovljeniku i za male uzgajivače s kapacitetom stotinjak tovljenika taj se posao ne isplati jer nemaju ni za podmirenje pratećih troškova.

Smatra da bi mali proizvođači trebali raditi za manje prerađivače koji godišnje kolju 1000 - 1500 svinja i koji ih redovito plaćaju. U tom slučaju tove svoje prase, hrane ga hranom proizvedenom na svojoj njivi, i to se, napominje, Golubović, svinjogojcima znatno više isplati.

  • Avatar
    ministar 25. Kolovoz 2017. u 11:24 pa neznam što je tom Pivcu sad...pa ima u Poljskoj svega...uvozio je od ulaska u EU gotovo meso sad odjednom bih proizvodio...hahaha...nema više AKCIJE u Poljskoj i Rumunjskoj...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje