Usporedba cijene mesa u EU

Planirate roštilj? Cijene mesa u Hrvatskoj 15 posto niže od prosjeka EU

Agrovijesti
Meso Fotografija: Thinkstock
Eurostat je objavio podatke prema kojima su cijene mesa u Hrvatskoj bile tijekom 2018 godine 15 posto niže od prosjeka u EU. Najviše novca za meso morali su izdvojiti Austrijanci, a najmanje Poljaci i građani Rumunjske.

Ako planirate kupiti meso za roštilj u posljednjih nekoliko tjedana, možda bi vas moglo zanimati kako se kreću cijene mesa u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim državama članicama Europske unije (EU). Eurostat je objavio podatke prema kojima su cijene mesa u Hrvatskoj bile tijekom 2018 godine 15 posto niže od prosjeka u EU. Najviše novca za meso moraju izdvojiti Austrijanci, a najmnje Poljaci i Rumunji.

Cijene mesa u EU

Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječne razine EU od 100, rezultati pokazuju da je u 2018. cijena mesa bila najviša u Austriji (čak 46 posto iznad prosjeka EU), Luksemburgu (42 posto), Francuskoj (31 posto) i Belgiji (26 posto).

Nasuprot njima najniže razine cijena mesa u 2018. godini bile su u Poljskoj i Rumunjskoj (obje s indeksom cijena od 63), Bugarskoj (64) i Litvi (71).

Cijene mesa u EU

Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama uključuju govedinu i teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i kozu, perad, drugo meso i jestive kradljive proizvode, delikatesu i druge mesne pripravke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje