Rusija zabranila uvoz vina iz Crne Gore

Plantaže: Netočne tvrdnje Rusije, spornih elemenata u vinu ili nema ili su 100 puta manji

Agrovijesti
Vinolog & Plantaže Fotografija:
Direktor izvoza kompanije "Plantaže" Milan Milutinović je kazao kako će ovakva odluka nanijeti veliku direktnu štetu kompaniji, jer je izvoz "Plantaža" u Rusiju činio oko 20 posto ukupnog izvoza ili sedam do 10 posto ukupne prodaje

Direktor izvoza kompanije "Plantaže" Milan Milutinović na izvanrednoj konferenciji povodom zabrani izvoza njihovih vina u Rusiju, kazao je kako su netočne podaci sanitarnih vlasti Ruske federacije jer su oni uzorke iz iste serije vina poslali u tri certificirana laboratorija i da su ti nalazi pokazali kako spornih sastojaka nema ili su u sto puta manjem postotku  od onih koje je objavila ruska sanitarna služba.

Ruska služba "Rospotrebnadzor" zabranila je uvoz u Rusiju crnogorskih vina "Plantaže 13. jul" jer su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike.

Milutinović je naveo kako su prije tri mjeseca dobili dopis ruske sanitarne službe u kojem je navedeno kako su na temelju anonimne dojave izvršili analizu vina koje su, kako su naveli, pokazale višu razinu spornih supstanci.

"Sanitarne vlasti su tada preporučile trgovačkim lancima u Rusiji da povuku iz prodaje naša vina, ali to mnogi nisi uradili. Mi smo uradili dodatne analize uzoraka vina iz iste serije u certificiranim laboratorijima CETI u Podgorici, zatim u laboratoriji Bečej koja je u sustavu licenciranih europskih laboratorija i u najpoznatijoj laboratoriji za vino u Španjolskoj. Kako su nalazi pokazali da spornih elemenata nema ili su sto puta manje od onoga što ruska strana tvrdi da ima, mi smo angažirali odvjetnika i u Moskvi pokrenuli sudski spor protiv odluke da se naše vino povuče iz prodaje. Ročište je zakazano za svibanj, a ruske vlasti su ne čekajući odluke suda zabranile uvoz naših proizvoda", kazao je Milutinović.

On je kazao da će ovakva odluka nanijeti veliku direktnu štetu kompaniji jer je izvoz "Plantaža" u Rusiju činio oko 20 posto ukupnog izvoza ili sedam do 10 posto ukupne prodaje. Plantaže su na tržištu Rusije u proteklih pet godina prodale 10 milijuna flaširanih proizvoda.

"Mnogo veća šteta nanijeta je našem brendu zbog ovakvih optužbi. Mi izvozimo u 42 zemlje svijete, neke od njih imaju najstrože kriterije kvalitete i nikada nismo imali ovakvih problema. Želim poručiti našim potrošačima kako smo mi prva vinarska kompanija u regiji koja je usvojila ISO standarde kvaliteta još 1996. godine i da nam je kvaliteta naših proizvoda najvažniji. Vjerujemo da će potrošači i dalje znati cijeniti kvalitetu naših proizvoda", kazao je Milutinović.

Na pitanje da li je moguća tužba protiv ruskih vlasti za naknadu štete ako se u nastavku sudskog postupka dokaže da analize njihovih službi nisu točne, Milutinović je kazao kako je to moguće.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje