HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Plenković: Poljoprivreda je jedna od ključnih tema hrvatskog gospodarstva i politike

Agrovijesti
Hrvatska kakvu trebamo Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL Pogledajte galeriju
Pomoćnik ministra Tolušića za fondove EU Krešimir Ivančić rekao je da poljoprivreda jest tradicionalna te da od toga ne treba bježati

Večernji list nastavlja svoj serijal konferencija “Hrvatska kakvu trebamo” s namjerom da otvori ključne teme te postavi smjernice budućnosti Hrvatske. Današnja konferencija kojoj će nazočiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković u zagrebačkom hotelu Esplanade trajat će od 9.30 do 14 sati, a posvećena je “Poljoprivredi za 21. stoljeće”. Kroz tri uvodna tematska izlaganja, koja će održati ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, njegov pomoćnik za fondove EU Krešimir Ivančić te Matija Žulj, osnivač i vlasnik uspješne poljoprivredne startup tvrtke Agrivi, želimo progovoriti o tome koji su izazovi hrvatske poljoprivrede (uvodno predavanje ministar Tolušić), kako modernizirati poljoprivredu novcem iz fondova EU (pomoćnik ministra Krešimir Ivančić) te koliko su važne nove tehnologije za poljoprivredu i podizanje konkurentnosti (Matija Žulj, Agrivi).

Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će tri panela o povezivanju poljoprivrede i turizma (kako povezati OPG-ove s prehrambenom industrijom i turizmom), koliko su fondovi EU važni za modernizaciju i podizanje konkurentnosti hrvatskog poljoprivrednika te kako osigurati poljoprivrednu proizvodnju u uvjetima klimatskih promjena.  

Deset vizija bolje Hrvatske

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić rekao je da su s početkom ovog projekta u ožujku pokušali ponuditi deset vizija bolje Hrvatske.

Hrvatska kakvu trebamo

- Nakon prve konferencije zaključili smo da moramo pokušati dati još čitav niz odgovora i odlučili smo se da krenemo s tematskim konferencijama - rekao je Klarić. Naglasio je da naš turizam mora pronaći poveznicu sa zelenom Hrvatskom.Mi smo članica EU, danas moramo znati prepoznati i iskoristiti ono što nam EU pruža - rekao je Klarić.

- Biti poljoprivrednik u 21. stoljeću nije isto kao biti poljoprivrednik kakvi su bili moji djed i baka, ili moj otac prije nekoliko godina - naglasio je.

Iskoraci na polju EU fondova

Prvo od tri panel izlaganja je "Kratki lanci opskrbe i lokalne robne marke". Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da mu je suludo da po njegovom dolasku u ministarstvu nije bilo strategije u ikojem segmentu.

- Radimo strateški dokument, ne želimo raditi nešto što će biti mrtvo slovo na papiru - rekao je Tolušić, dodajući da danas imamo hrpu zakona koje ne provodimo. Rekao je da možemo napraviti velike iskorake na polju fondova EU.

- Novo financijsko razdoblje 2021./27. može do kraja trasirati put kojim moramo ići - rekao je Tolušić.

Pomoćnik ministra Tolušića za fondove EU Krešimir Ivančić rekao je da poljoprivreda jest tradicionalna te da od toga ne treba bježati.

- Treba potaknuti ljude tako da razmišljaju da je poljoprivreda stvarno časno zanimanje - rekao je Ivančić.

Što se znanja tiče, moramo krenuti od škole, čak i od vrtića, naglasio je.

Ivančić je rekao da se modernizacija neće postići samo kupnjom novog traktora, već se treba pobrinuti da se taj traktor koristi na pravi način. Naglasio je i važnost suradnje i transfera, domaće i međunarodne.

Da bi se osiguralo poželjan prostor a život i rad na selu treba osigurati osnovnu javnu infrastrukturu, povećati dostupnost i brzinu širokopojasnog interneta te omogućiti razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na selu, istaknuo je Tolušić, dodajući da se za to može iskoristiti novac EU koji treba potrošiti pametno.

Poljoprivreda za 21. stoljeće je poljoprivreda kao izbor, a ne teret, zaključio je Tolušić.

- Ne znam jesu li vama govorili kad ste bili mali: "Sine, moraš učiti, ako ne učiš, ići ćeš raditi na polje". Volio bih da se kaže "Sine, ako budeš učio, ići ćeš raditi na polje". To je prava izreka, na tome moramo raditi i stremiti - rekao je Tolušić.

Navodnjavanje površina

Kako osigurati dovoljnu količinu hrane? Prije svega povećanjem količine navodnjavanih površina, ističe Tolušić. Tijekom iduće godine uspostavit će zakonski okvir koji će riješiti sve probleme pri izdavanju dozvola, najavio je. Treba povećati i količinu korištenog poljoprivrednog zemljišta, u čemu pomažu i satelitske snimke.

Hrvatska kakvu trebamo

Tolušić se osvrnuo i na klimatske promjene.

- Ne treba biti Zoran Vakula da shvatimo da klimatske promjene rade probleme iz dana u dan. Samo ćemo pobrojati ove godine: požar, suša, poplava, tuča, mraz - rekao je Tolušić. Istaknuo je važnost osiguranja usjeva kako bi se oduprlo negativnim posljedicama klimatskih promjena.

Tolušić je rekao da 2017. želimo poljoprivredu koja je samodostatna, konkurentna, pametna i održiva.

- Želimo poljoprivredu u prostoru u kojem je poželjno živjeti - poručio je.

Pravo pitanje koje treba postaviti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji uvodno drži tematsko izlaganje o izazovima hrvatske poljoprivrede, zahvalio se Večernjem listu što stavlja ovakve teme na stol. Naglasio je da su poljoprivreda i ruralni prostor neodvojivo vezani te da je pravo pitanje koje trebamo postaviti: Kakvu poljoprivredu i ruralni prostor u Hrvatskoj želimo? Istaknuo je niz nedostataka naše poljoprivrede.

- U zadnjih 30-ak godina prva stvar koju nismo riješili je poljoprivredno zemljište - rekao je Tolušić, a kao druge nedostatke istaknuo je i nepostojeće poduzetništvo u poljoprivredi, nisku konkurentnost, slabu educiranost proizvođača, lošu dobnu strukturu i depopulaciju ruralnih područja.

- Još uvijek ta poljoprivreda nije naš izbor nego nešto, ja bih rekao, na što nas netko natjera - rekao je Tolušić govoreći o niskoj popunjenosti poljoprivrednih škola.

Ministarstvo poljoprivrede u zadnjih je godinu dana kako bi se situacija popravila, naveo je Tolušić, uvelo učinkovitiji rad uprava i agencija, predložilo novi pravni i gospodarski okvir, osiguralo dostupnost novca iz EU, uredilo zakup i prodaju zemljišta, uvelo kratke lance opskrbe i promoviralo domaće proizvode i sprječavalo nepoštene trgovačke i otkupljivačke prakse. S 1. siječnjom 2018. svi natječaji bit će po novim bržim i jednostavnijim procedurama, istaknuo je Tolušić. Tolušić je također poručio da je obveza javnih institucija da daju prednost onim proizvodima koji dolaze iz njihove neposredne sredine, naglasivši da je takav način dopušten u svim državama EU.

Puno je izazova

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je poljoprivreda jedna od ključnih tema hrvatskog gospodarstva i politike. U sedmogodišnjem aktualnom okviru europskog proračuna 36 posto sredstava alocirano je za poljoprivredu, to je 408 milijardi eura koji se redistribuiraju među države članice, istaknuo je.

- Puno je izazova s kojima se naši poljoprivrednici suočavaju, bilo da je riječ o nedostatku zemljišta, bilo elementarnim nepogodama - rekao je Plenković, naglašavajući da niska otkupna cijena ne garantira održivost poljoprivrede, posebno ističući mljekare.

Plenković je rekao da Vlada čini sve da europski novac bude dostupniji, usmjeren na razvoj hrvatskog sela, te da žele da se smanje sve administrativne prepreke, da se skrate rokovi... Istaknuo je i niz mjera koje je Vlada donijela kako bi pomogla poljoprivrednicima.

- Želimo poticati okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta - rekao je Plenković.

Naglasio je da pripremaju i Zakon o OPG-u.

- Naš je cilj motivirati članove OPG-a da ostanu na područjima na kojima žive i rade - rekao je Plenković. Osudio je pojavu nepoštenih trgovačkih praksi, koje, kaže, nastoje smanjiti jer su brojni proizvođači od takvih praksi imali izrazite štete. Plenković je na kraju zaželio uspjeh u radu ove, kako je rekao, vrlo kvalitetno pripremljene konferencije.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je poljoprivreda jedna od ključnih tema hrvatskog gospodarstva i politike. U sedmogodišnjem aktualnom okviru europskog proračuna 36 posto sredstava alocirano je za poljoprivredu, to je 408 milijardi eura koji se redistribuiraju među države članice, istaknuo je.

- Puno je izazova s kojima se naši poljoprivrednici suočavaju, bilo da je riječ o nedostatku zemljišta, bilo elementarnim nepogodama - rekao je Plenković, naglašavajući da niska otkupna cijena ne garantira održivost poljoprivrede, posebno ističući mljekare.

- Hrvatska ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Najvažnije, imamo radišne vrijedne ljude koji žive na selu i proizvode hranu. I vole ono što rade. Zato je ključ kako da ove uložene milijarde kuna poticaja dovedu do povećanje proizvodnje - rekao je Plenković, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok ne preokrenemo trend pada poljoprivredne proizvodnje.