Rekordi

Po postotku rasta izvoza hrane u dolarima Srbija druga u Europi

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Najveći doprinos rastu izvoza dao je izvoz poljoprivrednih proizvoda

Na Danu žitara na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu prezentirani su rezultati u proizvodnji, trgovini i izvozu srpskih žitarica i uljarica i uručena priznanja najboljima

Udruženje "Žita Srbije" u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO), organiziralo je tradicionalni Dan žitara u sklopu 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Na skupu su uručene nagrade najuspješnijim tvrtkama u sektoru proizvodnje, prerade i trgovine žitaricama i uljaricama.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, FAO i Udruženja "Žita Srbije", prezentirali su i sa sudionicima komentirali ostvarene rezultate u ovom sektoru poljoprivrede u protekloj godini, kao i planove, projekte i projekcije za tekuću godinu.

Prema riječima direktora Udruženja Žita Srbije Vukosava Sakovića: "U svijetu je samo 68 zemalja u 2016. godini imalo rast izvoza u dolarima, a ako promatramo rast u odnosu na prethodnu godinu u postocima, Srbija se nalazi na petom mjestu.

Kada se promatramo Europu u prethodnoj godini, 14 zemalja zabilježilo je rast izvoza, a izraženo u postocima, Srbija je na drugom mjestu, odmah iza Malte. Najveći doprinos rastu izvoza dao je izvoz poljoprivrednih proizvoda a članice Udruženja Žita Srbije izvezle su 3,5 milijuna tona robe i najviše pridonijele suficitu u vanjskoj trgovini poljoprivrednih proizvoda.

Miloš Milovanovć, koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, kaže kako je projekt unaprijeđenja izvoza žitarica i uljarica iz Srbije započeo početkom godine u suradnji s Udrugom Žita Srbije. EBRD i FAO žele pomoći u podizanju kapaciteta lokalnih proizvođača i izvoznika, ali i 'otvaranju vrata' stranih tržišta na kojima Srbija još uvijek nije prisutna sa svojim proizvodima.

Krenuli smo s predstavljanjem ovog sektora poljoprivrede Srbije na skupu proizvođača žitarica 'Black Sea Grain' održanom u travnju ove godine u Kijevu, au planu je i nastup na 'Global Grain' konferenciji koja će se održati u studenom ove godine u Ženevi. Također, započeli smo analizu uvjeta za investiranje u riječnu infrastrukturu u Srbiji, kao područja koja je od suštinskog značaja za unapređenje izvoza žitarica i uljarica, kaže Milovanović.  
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje