ŽUPANIJA DIJELI BROJNE POTPORE, JAVITE SE!

Počela utrka za županijske potpore za razvoj poljoprivrede i ribarstva

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Niz je i županijskih programa potpore u području zdravstva i socijalne skrbi, a neki od njih trajno su otvoreni

Splitsko-dalmatinska županija danas otvara natječaj za potporu razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o bespovratnim sredstvima za sufinanciranje troškova stručnog nadzora nad ekološkom ili integriranom proizvodnjom i troškova postupka utvrđivanja sukladnosti s temeljnim zahtjevima u ekološkoj ili integriranoj proizvodnji.

Također, sufinancira se izrada projektne dokumentacije za objekte namijenjene proizvodnji i/ili preradi poljoprivrednih proizvoda, izgradnja infrastrukture za komercijalna poljoprivredna gospodarstva te promidžba i marketinška priprema proizvoda. Ovisno o namjeni, dodjeljuje se do 50% do 70% troškova, konkretno od 7000 do 50.000 kuna.

Ovaj je natječaj otvoren do 18. listopada i očekuje se prijava do 90 korisnik

Danas je otvoren i program potpore razvoju ribarstva na području SDŽ. Namijenjen je fizičkim ili pravnim osobama registriranim za uzgoj i preradu ribe i drugih vodenih organizama.

Sredstva se odobravaju za izradu projektne dokumentacije za objekte namijenjene uzgoju, preradi i konzerviranju riba, rakova i školjki u visini 30% do 50% troškova, odnosno 5000 do 50.000 kuna. Natječaj je otvoren do 2. studenog 2018. godine. Još je niz otvorenih županijskih natječaja za programe potpore. Među njima je program potpore projektima jedinica lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom većinskom vlasništvu te LAG-ovima i FLAG-ovima putem subvencioniranja kamate kredita.

Potpora se dodjeljuje korisniku kredita koji već nije iskoristio najviši dopušteni iznos državne potpore, koji je podigao kredit poslovne banke ili HBOR-a za ostvarenje projekata iz fondova EU. Županija subvencionira kamatnu stopu u tekućoj za prethodnu godinu od 2% do 3% za izradu projektne dokumentacije za projekte ulaganja u fizičku infrastrukturu, u društvenu i socijalnu infrastrukturu i usluge, u turističku infrastrukturu i usluge, u očuvanje kulturne i prirodne baštine te izradu i provedbu lokalne razvojne strategije područja LAG-a ili FLAG-a. Iznos maksimalne odobrene subvencije ne smije biti veći od 50.000 kn. Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine. 

Natječaji za niz programa potpore poljoprivredi i ruralnom sektoru su završeni, ali većina će biti otvorena i sljedeće godine. Riječ je o mjerama pomoći za sektor stočarstva; potpori izgradnje jednostavnih akumulacija u poljoprivredi; potpora radu poljoprivrednih udruga; potpori za osiguranje u poljoprivredi; potpori za sufinanciranje nabave sadnog materijala; potpori za uređenje postojećih zapuštenih poljskih putova u Zagori, priobalju i otocima u SDŽ; primjeni stajskog gnojiva i provedbi nitratne direktive; programu potpore osnivanju i razvoju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje