Bolest stoke

Počelo cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože

Agrovijesti
Započelo cijeljenje protiv kvrgave kože Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš u ponedjeljak je izvijestio kako je u pet rizičnih županija započela akcija cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože.

To su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija.

Rizik je najveći je u Slavoniji s obzirom na brzinu kojom se bolest širi u Srbiji, kao i zbog brojnosti stoke, kaže Kiš.

Prema njegovim riječima, na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije ima 125 tisuća goveda, što je oko 30 posto goveda u Hrvatskoj.   

Istaknuo je kako su na tom području osigurane dovoljne količine cjepiva, ali dodao da za cijelu zemlju nedostaje još 50.000 doza za županije koje trenutno nisu ugrožene, poput Istarske i Varaždinske. 

Bolest je, kaže Kiš, stigla na oko 200 kilometara od granice te se nada kako će biti dovoljno vremena za stvaranje imuniteta u životinja, za što treba između 10 i 21 dana.

Ponovio je kako se procjenjuje da bi se bolest u Hrvatskoj mogla pojaviti krajem kolovoza i početkom rujna.  

- Cijepljenje se u cijelosti financira iz državnog proračuna pa proizvođači nemaju nikakve troškove već samo trebaju slušati naputke veterinara i prijaviti svaku sumnju na pojavu bolesti, kaže Kiš.

Napominje kako opasnosti za ljudsko zdravlje nema, jer je riječ isključivo o bolesti goveda, a meso i mlijeko se mogu slobodno konzumirati.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi put zabilježena u Africi, a proteklih godina virus je preko Turske ušao na europski kontinent.

Uzročnik je virus koji se širi vektorima (komarci, muhe i krpelji) te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima. Širenju pogoduju i klimatske prilike. 

Bolest nije zoonoza tj. nije ni u kojem pogledu opasna (niti u kontaktu s oboljelim govedima, niti konzumacijom mlijeka ili mesa) za zdravlje ljudi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje