Manifestacije

Počeo 4. hrvatski festival tradicijskog sira "SirCroFest"

Agrovijesti
Plata sira Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Četvrti hrvatski festival tradicijskih sireva SirCroFest održava se u petak i subotu u Zagrebu, danas su u hotelu "International" dodijeljene nagrade za šampione kvalitete i zlatne nagrade malim sirarima, a sutra će se na Trgu bana Jelačića održati sajam sireva i mliječnih proizvoda.

Četvrti hrvatski festival tradicijskih sireva SirCroFest održava se u petak i subotu u Zagrebu, danas su u hotelu "International" dodijeljene nagrade za šampione kvalitete i zlatne nagrade malim sirarima, a sutra će se na Trgu bana Jelačića održati sajam sireva i mliječnih proizvoda. 

SirCroFest organizirali su Savez malih sirara Republike Hrvatske i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, a svrha mu je promidžba i razvoj tradicijskih sireva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz svih krajeva Hrvatske. Predstavljeno je više od 290 vrsta sira s više od 60 gospodarstava s mnogo mladih poljoprivrednika.

"Manifestacija njeguje tradicijske autohtone sireve, što znači da se oni rade kako su ih radile naše mame i bake. Tim sirevima dajemo novu dimenziju, kreiramo ih i spremamo da budu higijenski i tehnološki ispravni uz pomoć suradnika s Agronomskog fakulteta i drugih stručnjaka", rekao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

Uvod u festival bilo je ocjenjivanje kravljih sireva te ostalih mliječnih proizvoda. Kvalitetu sira ocjenjuje sedmeročlano povjerenstvo na temelju njegova izgleda, mirisa, konzistencije te okusa.

Najbolje kiselo vrhnje iz Sisačko-moslavačke županije, a kravlji sir iz Istarske

Nagrađeni šampioni kvalitete ovogodišnjeg festivala su kiselo vrhnje OPG-a Vesne Jagatić iz Sisačko-moslavačke županije te tvrdi kravlji sir sirane "Zlata" OPG-a Umihane Šahadinović iz Istarske županije.

Stručno povjerenstvo dodijelilo je 37 zlatnih, 18 srebrnih i sedam brončanih odličja za kvalitetu, a proizvode obilježava visoka ujednačenost kvalitete. 

To dokazuje da smo dobro odradili posao, rekao je Tušek te dodao da takve manifestacije služe proizvođačima kako bi lakše došli do restorana i potrošača te kako bi postigli što bolju cijenu.

Predsjednica Udruge malih sirara Zagrebačke županije Romina Zadravec rekla je kako je riječ o vrijednom priznanju OPG-ovima, koji su svoje proizvode ranije prijavili na regionalna natjecanja. 

"Svima nama tržište je lokalno, ali ova je nagrada priznanje kvalitete proizvođačima", rekla je Zadravec i dodala kako to može jedino pozitivno utjecati na plasman proizvoda.

Na SirCroFest prijavljuju se proizvođači koji sir rade na tradicionalan način, a Zadravec je podsjetila kako se time u posljednje vrijeme bavi sve više bivših mljekara koji su, umjesto zatvaranja proizvodnih pogona, "svoju sreću pronašli u proizvodnji sira".

Sirari će tijekom festivala sudjelovati na stručnim predavanjima i savjetovanjima, a u subotu između osam i 15 sati proizvode će prezentirati i prodavati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje