EU fondovi

Počinje druga faza razminiranja poljoprivrednog zemljišta

Agrovijesti
Razminiranje zemljišta Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Predstavnici Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog centra za razminiranje potpisali su u ponedjeljak u Sisku 57 milijuna kuna vrijedan ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina na području te županije sa šest izvođača, koji će od mina očistiti 6,8 četvornih kilometara.

"Od mina ćemo očistiti poljoprivredne površine na području Petrinje, Sunje i Jasenovca. Nakon toga će nam preostati razminiranje još 3,1 četvorni kilometar poljoprivrednog zemljišta", rekao župan Ivo Žinić. Podsjetio je da je u prvoj fazi razminirano 13 četvornih kilometara.

"Ostaje i 59,1 četvorni kilometar šumskog područja. Naš je cilj da Sisačko-moslavačka županija, inače jedna od najzagađenijih minama iza Ličko-senjske, bude čista od mina do 2018. godine. Većina novca za razminiranje osigurana je iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a 15 posto će osigurati Republika Hrvatska", rekao je Žinić.

Ugovori koji su potpisani u Sisku, prvi su iz druge faze razminiranja, potvrdio je zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas. Za radove u drugoj fazi utrošit će se 209 milijuna, a kako je dodao, ukupno će se u Hrvatskoj za razminiranje utrošiti još 444 milijuna kuna.

U prvoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Hrvatske, mine su uklonjene s površine 25 četvornih kilometara, u što je uloženo 182 milijuna kuna. Još je preostalo da se u drugoj fazi razminira jednako velika površina na području sedam županija, čime će sve poljoprivredne površine biti dostupne za obradu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje