Eko poljoprivreda

Pod ekološkom poljoprivredom u svijetu 70 milijuna hektara

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
U zemljama koje su imale najveće vrijednosti tržišta organske hrane nastavljen je trend rasta: Sjedinjene Američke Države su vodeće tržište sa 40 milijardi eura, a zatim slijede Njemačka (10 milijardi eura), Francuska (7,9 milijardi eura) i Kina (7,6 milijardi eura).

U svijetu je pod ekološkom poljoprivredom 2017. godine bilo gotovo 70 milijuna hektara, što je 20 posto više nego godinu prije, pokazuje najnovija studija o globalnoj organskoj proizvodnji. Studiju su na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda Biofach u Nurnbergu, u Njemačkoj, predstavili Istraživački Institut za organsku poljoprivredu (FIBL) i Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede (IFOAM).

U studiji je istaknuto kako je 2017. godine broj proizvođača ekološke hrane porastao na približno tri milijuna, što je za gotovo pet posto više nego 2016. godine. Kako je istaknuto, u zemljama koje su imale najveće vrijednosti tržišta organske hrane nastavljen je trend rasta: Sjedinjene Američke Države su vodeće tržište sa 40 milijardi eura, a zatim slijede Njemačka (10 milijardi eura), Francuska (7,9 milijardi eura) i Kina (7,6 milijardi eura).

Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švicarskoj (288 eura), dok je Danska imala najveći tržišni udjel organskih proizvoda koji čine 13,3 posto ukupnog tržišta hrane te zemlje.

Kompanija za istraživanje tržišta „Ecovia Intelligence“ procjenila je kako je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za 10 milijardi eura, te dosegnulo vrijednost od 90 milijardi eura.

Biofcah je već 30 godina vodeći međunarodni sajam ekoloških proizvoda, uz koji se održava i međunarodni sajam prirodne kozmetike Vivaness. Ovogodišnji Biofah i Vivaness su okupili rekordnih 3.273 izlagača iz 95 država, a bilo je više od 50.000 posjetitelja iz 135 zemalja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje