Kontrola usjeva

Pod GMO sojom 15 parcela u okolici Doboja

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Od 183 analizirana uzorka usjeva soje na parcelama u Republici Srpskoj, u 15 je utvrđeno prisustvo genetskih modifikacija (GM), pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Sve se one nalaze se na području dobojske regije, a nakon što je utvrđeno prisustvo GMO naređeno je uništavanje spornih usjeva. 

Iz resornog ministarstva kažu kako rezultati koji su obavljeni ove godine pokazuju da je učinjen značajan napredak u smanjenju površina pod genetski modificiranom sojom na prostoru RS, a sve zahvaljujući dobroj suradnji između Ministarstva, Inspektorata RS i njemačke organizacije GIZ, koja u BiH realizira projekt podrške uzgoju nemodificirane soje. 

Prošle godine od 272 analizirana uzorka soje čak 123 su bila pozitivna na GMO, što je gotovo 45 posto svih uzoraka koji su bili kontrolirani. 

U Inspektoratu Republike Srpske su Nezavisnim novinama rekli kako su inspektori prilikom kontrole od vlasnika parcela tražili da predoče dokaze o nabavci GMO sjemena kako bi mu utvrdili podrijetlo, ali da su u svim slučajevima proizvođači izjavili kako su koristili merkantilnu soju, koju su nabavljali na različite načine, a ne u registriranim prodajnim objektima. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje