Primarna proizvodnja

Pod uljanom repicom i 50% više polja nego lani

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Jedini naš prerađivač ove uljarice otkupit će 80% uroda, ostalo će izvesti

Više od 40.000 hektara, procjenjuje se, zasijano je uljanom repicom u Hrvatskoj, što je 50 posto više nego lani. Procjena uroda je oko 110.000 tona, rečeno je na prvom Danu polja uljane repice u organizaciji Tvornice ulja Čepin. “Prinosi su stabilni, cijene dobre, jedna je to od najdohodovnijih kultura na kojoj se može najviše zaraditi.

Proizvođači su to prepoznali”, objašnjava Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin i član Uprave Žita. Njihovi kooperanti posjetili su pokusno polje između Čepina i Vuke, s 37 hibrida i četiri sorte uljane repice. Čepinska je uljara njen jedini prerađivač u RH, a uložila je, kaže Bičvić, napore da se povećaju zasijane površine.

“Uljana repica je tražena i već se može reći da gotovo cijeli ovogodišnji urod ima kupca. Tvornica može otkupiti i preraditi 150.000 tona suncokreta i repice. Veliki je interes i otkupljivača iz inozemstva, ali računamo da ćemo moći kupiti 70-80% uroda”, navodi Bičvić. Službena cijena još nije formirana, lani je bila i 2,46 kuna po kilogramu. Žetva počinje iza 20. lipnja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje