Vinarstvo

Podignut 14. klopotec jesejanskih vinara

Agrovijesti
Podignut 14. klopotec jesejanskih vinara Fotografija: zagorje.com
Ovogodišnju borbu sa škvorcima i ostalim letećim napasnicima članovi jesejanske udruge vinogradara «Sv. Martin» označili su 14. podizanjem klopoca

Tradicija je nastavljena zajedničkom suradnjom s Udrugom vinogradara «Gerico»Klopotec na Osonjaku, piše zagorje.com. Ovogodišnju borbu sa škvorcima i ostalim letećim napasnicima članovi jesejanske udruge vinogradara «Sv. Martin» označili su 14. podizanjem klopoca. Tradicija je nastavljena zajedničkom suradnjom s Udrugom vinogradara «Gerico» iz Bednje. Postavljanje klopoca organizirano je pretprošle subote na bednjanskom brijegu Osonjak.

Obilježavanje sv. Lovre počelo je misnim slavljenjem kod križa, predvodili su ga vlč. Danijel Herceg i umirovljeni vlč. Stjepan Vorih, a nakon toga je u obližnjem vinogradu obavljen blagoslov postavljenog klopoca, a što su svima nadaleko označili i jesejanski kuburaši. U skladu s tradicijom time je, ujedno, označen početak odbrojavanja dana do početka berbe.

Međuopćinsko druženje mještana i velikog broja članova obiju udruga nastavljeno je na OPG - u obitelji Polančec. Time je dan doprinos na promicanju još uvijek nedovoljno iskorištenih turističkih potencijala koje pruža vinogradarstvo i podrumarstvo ovih dviju susjednih općina. Nadamo se da će oni koji su bili na Osonjaku mnogima pričati o doživljenom i da će temeljem i toga ovaj brijeg privući još mnogo znatiželjnih koji odavde neće otići ni žedni ni gladni.

Napomenimo da će i loborski vinari, odnosno članovi udruge 'Kliet' podići klopotec na blagdan sv. Bartola u srijedu 24. kolovoza u 17 sati na OPG - u Nikole Lesičara u Vinipotoku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje