Novi Grad, BIH

Podijeljeno 166.000 sadnica krastavaca

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
U Novom Gradu je podijeljeno 166.296 sadnica krastavaca kornišona kooperantima njemačke tvrtke Kine.

Stručni suradnik njemačke tvrtke Miloš Đurašinović rekao je za Agenciju Srna da je završena podjela sadnica za 66 kooperanata iz Novog Grada i sedam iz općine Krupa na Uni. „Proizvođači su ranije obaviješteni da pripreme parcele, odnosno puste u funkciju sustave za navodnjavanje, da bi mogli saditi“, dodao je. Prema njegovim riječima, podjela sadnica nije obavljena ranije zbog vremenskih prilika. „Rasad je kvalitetan i zdrav i, s obzirom da se sadnja obavlja nešto kasnije zbog vremenskih prilika, može se očekivati da berba počne prvom polovinom srpnja“, kaže Đurašinović.

Proteklih mjeseci proizvođačima je podijeljen ostali repromaterijal i održana su predavanja o tehnologiji proizvodnje, a potom su podijeljene brošure sa uputstvima za proizvodnju krastavaca. Proizvodnja krastavaca kornišona u Novom Gradu i općini Krupa na Uni biti će zasnovana na oko šest hektara.

Njemačka firma Kine proizvođačima osigurava kompletan repromaterijal za proizvodnju, koji kooperanti otplaćuju kroz isporučene krastavce. Osim toga, na raspolaganju su im stručni suradnici za pomoć kao i SMS servis za obavijesti.

Zbog povećanja broja kooperanata u Novom Gradu, planirano je da u ovoj općini bude instalirana klasirka, koja će olakšati rad kooperantima jer su dosta vremena izdvajali na ručno klasiranje plodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje