Podravka će preraditi 12.000 tona istarske rajčice

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Podravka
Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji ove će godine prerada rajčica u Umagu biti brža, sigurnija te štedljivija po pitanju energenata

Uz feštu od rajčica i stručni skup te predstavljanje nove Tetra Pak A3 Flex linije u tvornici povrća u Umagu Podravka će danas obilježiti 21. tradicionalni Dan rajčica.

Dr. sc. Zdravko Matotan, direktor razvoja u sektoru Poljoprivreda, kaže kako Podravka ove godine surađuje s 40-ak kooperanata na području Istre koji su na 179 hektara posadili čak 4,1 milijun presadnica, a po hektaru se očekuje oko 70 tona rajčice.

Berba do sredine rujna

– Berba je upravo u tijeku i očekujemo da će trajati do sredine rujna. Dosadašnji dnevni maksimum prerade u tvornici je bio oko 300 tona, a uvođenje nove Tetra Pak A3 Flex proizvodne linije omogućuje nam i bržu preradu i povećanje kapaciteta prerade – tvrdi on, uvjeren kako će Podravka ove godine zahvaljujući investiciji vrijednoj 7 milijuna kuna doći do maksimalnog kapaciteta prerade od više od 12 tisuća tona rajčica.
 

U Podravci, koja je trenutačno najveći i prerađivač rajčice u Hrvatskoj, kažu kako višegodišnja uspješna suradnja njihovih stručnih timova i kooperanta iz godine u godinu rezultira sve boljim prinosima rajčice prve klase jer se temelji na unapređenju agrotehničkih mjera i usvajanju novih tehnologija u proizvodnji domaćih primarnih sirovina. Sukladno kvaliteti i sorti proizvođačima su ove godine za ranije sorte i za rajčicu s više likopena ponuđene više cijene.

Proizvodnja rajčice počiva na suvremenim hibridima prilagođenima mehaniziranom načinu berbe, a uvode se nakon najmanje trogodišnjeg ispitivanja prilagođenosti lokalnim proizvodnim uvjetima i kvalitete. Sadnjom hibrida različite dužine vegetacije, od sredine travnja do sredine svibnja nastoji se postići kontinuirano dospijevanje rajčica za berbu od kraja srpnja do sredine rujna. Danas u svijetu ima više od 100 različitih vrsta hibrida, no na istarskim su poljima najzastupljeniji Heinz 2206, 3402 i 9144, Perfectpeel, Red Valey, Lampo i Nemabrixi.

Ništa bez kooperanata

– Prema strateškom cilju Sektora poljoprivreda, Podravka planira do 2022. ostvariti 100% udio domaćih primarnih sirovina u gotovom proizvodu, a da bi to ostvarila kontinuirano unapređuje suradnju s domaćim kooperantima, ulaže u svoju poljoprivrednu proizvodnju, poboljšanje kvalitete tla, nabavu specijalne opreme i strojeva – kazali su u Podravci.

Zna li se da se u susjednoj Italiji, svega 50-ak kilometara od Umaga, preradi i 100.000 tona rajčica godišnje, bez kojih ne može nijedno ozbiljnije domaćinstvo ni restoran, nije čudno što Podravka u taj biznis planira i dalje ozbiljno ulagati i proizvodnju u Istri dići na barem 20 tisuća tona. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje