U Podravkinoj tvornici za preradu povrća i proizvodnju kondimenata trenutno je u punom zamahu proizvodnja ajvara, najpopularnijeg Podravkinog proizvoda iz kategorije prerađevina povrća koji iz godine u godinu povećava svoju prodaju i zastupljenost na raznim tržištima diljem svijeta. U 2017. godini za proizvodnju ajvara ugovoren je otkup više od 4 tisuće tona paprike od domaćih kooperanta, odnosno 73 posto ukupnih potreba Podravke. Već 2018. godine plan je podići udio domaće sirovine na 95 posto, a uskoro i ukupnu proizvodnju ajvara u potpunosti realizirati od domaće paprike.
Ove godine obilježava se 50 godina otkako je Kalnik pod okriljem Podravke, a danas je jedan od vodećih domaćih prerađivača povrća i proizvođača kondimenata. Tvornica Kalnik Varaždin započela je s radom 1946. godine, s tada malim pogonom za preradu povrća. 1967. godine Kalnik ulazi u sustav Podravke te tada započinje snažan razvoj i investicije u proizvodnju, nove linije, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje i kontinuiranim uvođenjem novih proizvoda.
U tvornici Kalnik danas se prerađuje i proizvodi veći dio povrtnog asortimana: paprika, mahuna, mrkva, grah, slanutak, cikla i krastavci. Uz povrće, proizvode se i kondimenti: ajvar, razni povrtni umaci, te pinđur, relish, senf i hren. Nakon nedavne modernizacije proizvodne linije tvornica ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama. Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a ove je godine planirana proizvodnja od 13.800 tona.
„Ponosni smo što Podravka za potrebe proizvodnje u Tvornici Kalnik Varaždin prije svega surađuje s domaćim OPG-ovima te malim domaćinstvima koje organizacijski pokrivaju organizatori proizvodnje. Grašak je iz vlastite proizvodnje, ciklu osim iz vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Tvornica Kalnik pravi je primjer na koji način Podravka podupire domaću poljoprivrednu proizvodnju, kao temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske proizvodnje i izgradnju konkurentskih prednosti.“ – izjavila je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu.
Podravka i Slavonka – Podravkine vlastite sorte paprike

S ciljem osiguranja potpune slijedivosti u proizvodnji, prije desetak godina kreirane su dvije vlastite sorte paprike namijenjene preradi u ajvar, Podravka i Slavonka.
„Podravka i Slavonka su prve, i zasada još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS (Distinguish, Uniformity, Stability) certifikatom upisane u Zajednički katalog sorti Europske unije. Vlastito proizvedenim njihovim certificiranim sjemenom zasnovana je gotovo sva domaća proizvodnja namijenjena preradi u tvornici Kalnik u Varaždinu. Za sortu paprike Podravka, prošle smo godine dobili prestižno priznanje Hrvatskog agronomskog društva „Zlatno sjeme“ za najrašireniju domaću sortu povrća u Republici Hrvatskoj. Sorte se odlikuju visokim prinosom i dobrom prilagodljivošću lokalnim proizvodnim uvjetima pa su široko prihvaćene u proizvodnji, a kvalitetom plodova nadmašuju slične strane sorte“ – izjavio je dr. Zdravko Matotan, direktor službe Razvoj poljoprivrede. Oplemenjivačko selekcijski rad na razvoju novih sorti crvene rog paprike namijenjene preradi u ajvar i dalje se nastavlja pa se uskoro očekuje registracija i novih vlastitih sorti.
Ulaganje u modernizaciju omogućilo snažan rast prerade i proizvodnje

Ove godine, za ulaganje u primarnu proizvodnju i povećanje kapaciteta za proizvodnju ajvara, Podravka planira kroz EU fondove povući dodatnih 30 milijuna kuna.