Istra Agrotour DANH-a

Podravka se u Istri uspješno vratila preradi rajčice

Agrovijesti
Podravka se u Istri uspješno vratila preradi rajčice Fotografija: Goran Beinrauch
U suradnji društava agrarnih novinara Hrvatske i Slovenije, 30. i 31. svibnja organizirano je zajedničko novinarsko druženje i obilazak „Istra Agrotour“. U sklopu programa, posjetili su Podravkinu tvornicu za preradu rajčice u Umagu

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedna je takva u Hrvatskoj, koja godišnje može preraditi 12.000 tona rajčica, ali dug je put rajčice od polja do stola, kazala je direktorica Podravkine tvornice za preradu rajčica Marina Diminić Visintin na druženju s novinarima u Umagu. 

Diminić Visintin je dodala da 90 ljudi radi u tvornici rajčice, 60 u proizvodnji i 30 u skladištu. "Kad koncem srpnja krene berba rajčica,  65 do 70 dana radimo 24 sata, kako bi preradili rajčicu u koncentrat, kečap i druge proizvode na bazi rajčice." Naime, u Podravci ističu kako  je rajčica jedino voće koje je bolje kad se preradi, te ih veseli što se ona dobro prodaje diljem Europe. No, nisu zadovoljni što se domaće tržište, zbog cijena, otvorilo uvozu rajčica, koje ne mirišu na spoj sunca i mora, odnosno zemlje.

Voditelj Službe opskrbe poljoprivrednim proizvodima u Podravci Zdravko Matotan kaže da je tajna uspjeha u proizvodnji rajčice u  navodnjavanju, posebno sustavom kap po kap, modernoj opremi za pripremu tla, te kombajnu koji dnevno pobere 100 tona rajčice, na jednom do 1,5 hektaru.  Kod Umaga se nalaze i pokusna polja gdje se testiraju novi nasadi rajčica, suvremene tehnologije, koje se moraju pratiti u zahtjevnoj poljoprivrednoj proizvodnji za tržište. 

Podravka se u Istri uspješno vratila preradi rajčice

Samo u posljednjih dvadesetak godina, tri je puta prekidana prerada rajčice u Umagu. Pokazalo se da se ni dovoženje rajčice iz Slavonije na preradu u Umag, ne isplati. Podravka je ove godine zasadila četiri milijuna sadnica u Istri, do kojih se došlo pažljivim testiranjem desetak hibrida iz Italije, SAD-a i Njemačke.      

Matotan je podsjetio da se radi o 100-godišnjem iskustvu u proizvodnji rajčice u Istri, za koju je  još 1969. godine, nabavljen prvi američki kombajn za branje, ali je bio u uporabi samo godinu dana, pa se rajčica uvelike brala ručno. Nora za berače je bila 700 kilograma, a otkupna cijena je danas 80 do 90 lipa po kilogramu. 

Agronomska struka educira proizvođače svake godine kako bi dobili što bolje prinose, jer korov i paraziti, koji  se uvezu sa sjemenom lucerne i u herbicidima, znaju biti pogubni po njezin urod. Uz to, klimatske promjene, sve više uzrokuju štete na poljoprivrednim nasadima, bilo u Istri ili Podravini, a tu su i nove bolesti u vidu bakterija...

Proizvođači rajčica pak imaju obvezu da vode evidenciju tretiranih usjeva. Prinosi su u prosjeku između 5.000 do 6.000 tona po hektaru, a najviše do 10.000 tona. No, problem je što se proizvodnja rajčice teško može povećati, jer u Istri nema dovoljno slobodnog poljoprivrednog zemljišta. Zemljište se mora i odmoriti  od uzgoja rajčice, sadnjom pšenice i crvene djeteline, koju Podravka isto otkupljuje.

Podravka se u Istri uspješno vratila preradi rajčice

Predsjednik udruge proizvođača rajčice Pomidor Dario Makovac kazao je da proizvodnja rajčice nije zahtjeva, jer ne zahtjeva mnogo ljudskog rada, ali traži veća ulaganja, posebno ako se kreće od nule u njezinu proizvodnju. Makovac obrađuje 15 hektara, a troškovi proizvodnje po hektaru iznose 4.500 eura. No, već na kraju godine proizvođači rajčice u Istri znaju što će i koliko posaditi, jer sadnice preuzimaju u tvornici u Umagu, kao i umjetni gnojivo, a zaštitna sredstva sami nabavljaju. 

Udruga Pomidor postoji 14 godina i ima zagarantirani otkup rajčice i plaćanje u roku od 60 dana. Dvadeset članova Udruge posijalo je ove godine rajčicu na 180 hektara kod Umaga, te na 14 hektara kod Pule. No, samo za navodnjavanje jednog hektara rajčice potrebno je 2.500 kubika vode. Uzgoj bez navodnjavanja, iako je bilo pokušaja, nije dao očekivane rezultate. Tu je i  obvezno osiguranje usjeva, jer je tuča u nekoliko posljednjih godina, znala opustošiti u samo nekoliko minuta, cijela polja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje