Daruvarska vinska cesta

Poduzetno sljubili vino, sir i svoj kraj

Agrovijesti
Daruvarski vinogradi Fotografija: visitdaruvar.hr
Uz Badel 1862, vinarija Lotada, obiteljska gospodarstva Voborski i Kovačević okosnica su vinske ponude

Daruvarski kraj među najvažnijim je vinarskim regijama u Hrvatskoj, a osim etabliranog Badela 1862, koji ondje ima vinariju i 140 hektara vinograda, posljednjih se godina sve više razvijaju i mali vinari, piše Poslovni dnevnik. Njihovoj prepoznatljivosti zasigurno će pomoći i projekt Daruvarska vinska cesta, koji okuplja četiri vinara na pet lokacija te po jednu siranu i kavanu.

Najzastupljenija graševina 

Najznačajniji vinar je Badel 1862, koji na vinskoj cesti ima dva objekta za vinoljupce: vinariju Daruvar koja može primiti 60-ak gostiju te dvorac Janković sa 40-ak mjesta za posjetitelje. Velik kapacitet ima i Vinarija Lotada u vlasništvu Adele i Ota Lneničeka. Njihove kušaonica i točionica mogu ugostiti 70-ak vinoljubaca. OPG Voborski, u vlasništvu Lele i Velimira Vezmara, može se pak pohvaliti jedinstvenom klijeti koja je napravljena u obliku srednjovjekovne utvrde - Vezmarova kula.

- Objekt je napravio moj djed 60-ih godina. Bio je građevinski poduzetnik i vinar te je spojio svoje dvije ljubavi napraviviši pomalo ekstravangantan objekt usred vinograda na vrhu brežuljka. Nikad nismo saznali zašto je gradio ovakvu klijet, koja je mješavina utvrde i suvremenog bunkera s puškarnicama, no danas je to  zaštitni znak naših vina, objašnjava Lela Vezmar, čija obitelj obrađuje oko 1,5 hektara vinograda, iz kojih godišnje dobiva oko 7000 litara graševine i 1200 litara frankovke. Njezin suprug, jedan od direktora tamošnje Vinarije Badel, kaže da većinu vina prodaju na kućnom pragu.

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje