Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Pogledajte kartu ulaganja u Slavoniju i sve projekte u sklopu Razvojnog sporazuma

Agrovijesti
Savjet za Slavoniju u Vinkovcima Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL Pogledajte galeriju
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

U petak, 20. srpnja 2018. godine u Vinkovcima je održana peta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te su svečano potpisani ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i istaknuo kako je u okviru Projekta Slavonija do danas je ugovoreno 6,8 milijardi kuna i najavio natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnoga razvoja i zapošljavanja. „Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu“, kazao je.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

„Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede“, rekla je ministrica Žalac.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svom je govoru istaknuo važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem te zahvalio svima na velikom trudu i radu, a posebno ministrici Žalac koja je dala najveći doprinos za Razvojni sporazum i time usmjerila novac direktno prema Slavoniji. „Ugovori koji su danas potpisani realizirat će se u narednim godinama i bit će puno vidljiviji budućim naraštajima“, nastavio je Tolušić.

Ministrica Žalac također je predstavila te sa Svjetskom bankom potpisala tzv. RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) i pripremu istih za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. godine.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice predstavila je mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija u Hrvatskoj.

Po završetku Savjeta, potpisano je više od 100 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće. Ugovore ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, ministar Oleg Butković, ministar Darko Horvat, ministar Tomislav Ćorić i predstavnici Ministarstva uprave te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

O SAVJETU SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM:

Do 15.7. je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno gotovo 6,8 milijardi kuna.

20.7. na 5. sjednici Savjeta u Vinkovcima je ugovoreno dodatnih 1,3 milijarde kuna za prometnu infrastrukturu, dječje vrtiće, zaštitu okoliša, razvoj ruralnog poduzetništva, kulturne i prirodne baštine i turizma.

Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, Vlada RH osigurala je najveće ulaganje u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravlja razvojem istočne Hrvatske.

Novim projektima stvaraju se novi lanci vrijednosti kako bi se područje Slavonije transformiralo iz radno intenzivnog u tehnološki intenzivno i prije svega konkurentno područje.

Cilj Projekta Slavonija, Baranja i Srijem je omogućiti ljudima ostanak i opstanak u Slavoniji kroz ulaganja u gotovo sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta i razvoj poduzetništva, kulture, turizma te poljoprivrede.

Također, predstavljen je i potpisan Razvojni sporazum koji je rezultat prvenstveno timskog rada državne i regionalne razine. Zajedničkim naporima definirano je 29 strateških projekata za pet slavonskih županija okvirne vrijednosti 750 milijuna kuna i što je najvažnije, osigurana su sredstva za njihovo financiranje iz europskog i državnog proračuna.

Na sjednici Savjeta SBS, potpisan je još jedan važan sporazum - tzv. RAS sporazum sa Svjetskom bankom kroz koji će slavonske županije dobiti stručnu podršku u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) i pripremu istih za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. godine te pripremu posebnih regionalnih operativnih programa.

 

Razvojni sporazum - Strateški projekti vrijedni 700 milijuna kuna

1. Agronomsko-tehnološki centar u općini Cerna

2. Gradnja infrastrukture u zoni Zagrađe u Cerni

3. Drvno-tehnološki centar u Gradištu

4. Ulica kralja Zvonimira u Cerni

5. Zimovnik u općini Lovas

6. Radionička hala u gradu Vinkovci

7. Podrumi u općini Ilok

8. Centar kompetencija u Poljoprivrednoj školi u Požegi

9. Spahijski podrum - graševina i svijet graševine u Pakracu

10. Požeške bolte

11. Muzej bećaraca, Pleternica

12. Terme Lipik i interpretacijski centar Villa Zinke

13. Centar za mljekarstvo, Virovitica

14. Kuća čaja Oaza mira u općini Špišić Bukovica

15. Multifunkcionalna građevina za manifestacije u Virovitici

16. TRC jezero Hercegovac u Orahovici

17. Centar za kulturu zdravlja - Cabuna dvorac Janković u Suhopolju

18. Poduzetnička škola Vašarište u Vrpolju

19. Radna zona, javna rasvjeta i cesta u općini Dragalić

20. Centar za kompetenciju u Novoj Gradiški

21. Razvoj usluga u gradu Nova Gradiška

22. Poslovna zona u općini Davor

23. Kulturno-turistički ekocentar u Vrpolju

24. Znanstveno-istraživački centar za vinovu lozu i vino u Drenju

25. Rekonstrukcija dvorca Pejačević u Osijeku

26. Gradnja komunalne infrastrukture u Našicama

27. ZIPI komunalna infrastruktura u Donjem Miholjcu

28. Poduzetnička zona u općini Podgorač

29. Kulin inkubator u općini Jagodnjak

 

 

  • Avatar
    TOMISLAV 03. Kolovoz 2018. u 04:06 Jeste li doživjeli poteškoće u dobivanju zajma od običnih zajmodavaca i drugih banaka? ovo je prilika za vas! mi smo eucharia daniel zajam usluga, u povezanosti s našom bankom nudimo zajam uz nisku kamatnu stopu, jednostavno i pouzdano, sve što morate učiniti jest primjenjuje se, dobije odobrenje kredita i dobiva kredit, to je 100% istina, kontaktirajte nas putem e-pošte (euchariadanielloanfirm@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje