Poskupljenje

Pojačane akcije protiv švercera duhana u Orašju i okolici, Slavonci zabrinuti

Agrovijesti
Cigarete Fotografija: Pixabay
Veliki broj mještana županjske i brodske Posavine duhanom se snabdjevao iz BiH

Od 1. travnja ponovno će poskupjeti cigarete u Bosni i Hercegovini, što je novi udar na ionako osiromašene džepove brojnih Slavonaca koji se njima već godinama opskrbljuju u susjednoj državi, piše Glas Slavonije.

Pojedine vrste cigareta Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duvana Banjaluka poskupjet će za deset do 20 pfeninga po kutiji, potvrdili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Povećana je cijena cigareta Dunhill Fine Cut Blue i Dunhill Fine Cut Blonde s 4,80 KM na pet konvertibilnih maraka. Nova cijena cigareta “York NEO red i blue” i “York NEO 100s”, bit će 4,60 KM, dok će “York slims blue i lila” poskupjeti na 3,60 KM. Od 1. travnja cigarete “Eva” koštat će 4,20 KM. Cijene cigareta u BiH posljednji put povećane su početkom ove godine i do 60 pfeninga po kutiji. Riječ je o nastavku usklađivanja politike trošarina u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji, koja je stupila na snagu primjenom novog Zakona o trošarinama od sredine 2009. godine. Stoga se ni na travanjskom poskupljenju neće stati. Kada BiH dođe do standarda koji propisuje EU, kada je u pitanju akciza, najjeftinija kutija cigareta koštat će oko pet maraka. A oni koji se odluče za luksuznije marke, kao što su Davidoff, Marlboro i druge, morat će izdvojiti i više od sedam maraka za kutiju.

Ekonomisti upozoravaju kako takvi, prema njima neracionalni potezi i poskupljenje cigareta, izazivaju kontraefekt, jer pušače okreću crnom tržištu i utječu na širenje mreže švercera duhana. I u Hrvatskoj je primjetan porast krijumčarenja duhana iz BiH u kojoj se listovi za pušenje također tradicionalno uzgajaju.

I brojni stanovnici županjske Posavine pritisnuti krizom, besparicom i padom životnog standarda, ali i konstantnim poskupljenjem cigareta, rješenje su pronašli u rezanom duhanu i “motanju” cigareta u kućnoj radinosti. Kupuju ga preko granice, u susjednoj BiH, uglavnom od prodavača na već poznatoj tržnici u Orašju, gdje se svakog četvrtka slijevaju rijeke Slavonaca. No, BiH institucije odlučile su i tome stati na kraj. Posljednjih su mjeseci na oraškom području pojačane akcije protiv ilegalnih prodavača duhana, što je zabrinulo pušače.

Duhan se ispod pulta donedavno mogao kupiti i u nekim prodavaonicama u Orašju, ali su zbog učestalih kontrola vlasnici bili prisiljeni odustati od takve prakse. Još uvijek ga se može kupiti i na kućnom pragu po cijeni od 15 konvertibilnih maraka (60 kuna) za pola kilograma, no pitanje je do kada, jer su krenule i racije po kućama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje