UDRUŽIMO SE

'Pojedinačno ne možemo ništa, a zajedno možemo sve'

Agrovijesti
Fotografija:
Facebook se nije pokazao kao najbolja alternativa tržnicama u doba koronakrize, no najveća on-line baza proizvođača s ruralnih područja Rural Direct predvodnik je promjena u dobu u kojem je povezivanje i podrška domaćoj poljoprivredi od ključne važnosti za zemlju. Incijativu je podržala i udruga OPG-a "Život"

Udruga OPG-a 'Život' podržala je inicijativu Rural Direct, koja provodi promjene u svim sektorima vezanima za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju te potiče povezivanje i osnaživanje proizvođača i pružatelja usluga. 

Naručivanje hrane i proizvoda  u manjim količinama, velika količina neozbiljnih upita i komentara te potražnja rasuta po moru lokalnih grupa i stranica dokazala je da Facebook nije najbolja alternativa tržnicama nego su za izlazak iz krize potrebne konkretnije inicijative i ozbiljnija rješenja.

„Kažu da je lanac jak koliko je jaka njegova najslabija karika, a svi znamo da su poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja jedne od glavnih okosnica gospodarskog razvoja svake zemlje pa tako i Hrvatske. Međutim, mislim da poljoprivreda u Hrvatskoj još uvijek nije došla na razinu koju zaslužuje. Naime, Hrvatska bi po svojim poljopivrednim površinama i kapacitetima mogla hraniti više od pola Europe, a imamo paradoksalnu situaciju da uvozimo gotovo 50% hrane. Nažalost, ni Hrvatsku nije zaobišla situacija uzrokovana koronavirusom. Nadajmo se da neće ostaviti onako strašne posljedice kao u susjednim nam zemljama. Međutim, možda ovu situaciju ipak možemo okrenuti na dobro. Kažu da kad Bog zatvori vrata da ostavi neki prozor otvoren. Ova situacija nam je pokazala koliko nam je bitna vlastita poljoprivredna proizvodnja i da trebamo ulagati u poljoprivredni razvoj, da trebamo cijeniti domaće proizvode, da se trebamo udruživati i raditi zajedničkim snagama. Pojedinačno ne možemo ništa, a zajedno možemo sve”, rekao je Božo Novaković iz OPG-a Novaković u Posedarju na YouTube kanalu inicijative

Uz potpuno besplatan pristup u najveću on-line bazu proizvođača s ruralnih područja, Rural Direct nudi mogućnost komuniciranja na brojnim digitalnim kanalima za one koji su dosad bili najzanemareniji. OPG-ovci su uz Rural Direct u mogućnosti oglasiti svoje proizvode i usluge na nizu partnerskih kanala i društvenih mreža, a incijativa provodi i niz mjera u području ruralnog razvoja, agroekonomije te digitalnog marketinga.

Rural Direct povezuje sve sudionike rada i života na ruralnom prostoru te bi mogao ispuniti i stare i nove potrebe domaćih OPG-ova. I Rural Direct i Udruga OPG-a „Život“ suglasni su u tome kako se razvojem i očuvanjem ruralnih područja omogućuje bolji život svih stanovnika tih područja te poboljšava ekonomska stabilnost, demografska budućnost, nacionalna sigurnost i održivi razvoj Republike Hrvatske.

Ovim putem pozivaju sve koji njeguju jednake vrijednosti i brinu o ekonomskoj stabilnosti malih proizvođača da podrže ovu inicijativu i uđu u najveću bazu kreatora vrijednosti s ruralnih područja.

Nakon testnog razdoblja u kojem sudjeluje 100 proizvođača, puna aktivnost platforme od 6.travnja 2020.

Podržati inicijativu možete i praćenjem njihovih aktivnosti na društvenim mrežama:

Youtube Rural Directa
Facebook Rural Directa
Facebook Projekt Krš
Instagram Projekt Krš
Instagram Rural Direct

Partneri projekta su Agrobiz.hr, Projektkrs.com i PoslovniFM