SURADNJA S AGRONOMSKIM FAKULTETOM

Pokrenut postupak brendiranja jaretine u Međimurskoj županiji

Agrovijesti
Koze Fotografija: Pixabay
Međimurje ima i najmlječniju kozu na razini Hrvatske, koja je po jednoj laktaciji od 300 dana proizvela 2200 litara mlijeka. Taj oblik proizvodnje na razini Hrvatske je podcijenjen iako su kozarstvo i ovčarstvo u ovome trenutku jedine pozitivne grane u stočarstvu

Čak 70 posto uzgojno valjanih koza nalazi se u Međimurskoj županiji, gdje su smještene i tri najbolje farme u Hrvatskoj. Na 35 međimurskih farmi proizvodi se gotovo 1,200.000 litara mlijeka godišnje. Zbog važnosti te proizvodnje i velikih mogućnosti za širenje, pokrenut je postupak brendiranja jaretine u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

– Povezivanje s ostalim hrvatskim županijama i hotelskim lancima već daje određene rezultate, a kvalitetne međimurske proizvode ponudit ćemo turistima koji posjećuju Jadran – ističe župan Matija Posavec. Izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu napominje da se Međimurje može pohvaliti s najvećim brojem uzgojno valjanih koza.

– Te su životinje pod strogom selekcijom i za svaku od njih zna se kojeg je podrijetla. Međimurje ima i najmlječniju kozu na razini Hrvatske, koja je po jednoj laktaciji od 300 dana proizvela 2200 litara mlijeka. Taj oblik proizvodnje na razini Hrvatske je podcijenjen iako su kozarstvo i ovčarstvo u ovome trenutku jedine pozitivne grane u stočarstvu. Za svaku je pohvalu što je Međimurska županija to prepoznala jer čak ni na razini resornog ministarstva ne postoje mjere koje su isključivo namijenjene razvoju ovčarstva i kozarstva – kaže A. Kostelić.

Na području Međimurske županije upisano je 4891 poljoprivredno gospodarstvo koje obrađuje 30.136 hektara zemlje na gotovo 60.000 parcela. Prema ocjenama verificiranih institucija i komisija, upravo u Međimurju naći će se najkvalitetnije kravlje i kozje mlijeko, bučino ulje, med, vrhunska vina i kozji sirevi, tu se proizvodi i 70 posto krumpira, trećina ukupne proizvodnje jabuka... rečeno je na predstavljanju javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2019. godini.

Obuhvaća sedam mjera za koje je izdvojeno 655.000 kuna, od edukacije, podizanja i obnove trajnih nasada do nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, sudjelovanja na sajmovima i drugo. – U planu je raspisivanje još nekoliko mjera, za što je u proračunu Međimurske županije osigurano 1,305.000 kuna – kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko 
Radanović.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje