Razmjena iskustva

Poljaci i Slovaci u posjeti hrvatskim voćarima

Agrovijesti
Slovaci i Poljaci u posjeti hrvatskim voćarima Fotografija: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Predstavnici Poljske upoznali su sudionike s mjerama koje su Republika Poljska, grad Biala Rawska te nacionalni savez voćara sustavno provodili, a pokazale su se iznimno učinkovitima te pridonijele činjenici da Poljska postane najveći proizvođač jabuka u Europi. Stanislav Silhar iz Nacionalnog centra za poljoprivredu i hranu iz Slovačke, jedan od idejnih začetnika uvođenja Nacionalne oznake kvalitete za slovačke proizvode, predstavio je prisutnima proces uvođenja nacionalne oznake kvalitete „ Značka kvality“ te način na koji sustav u Slovačkoj funkcionira.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu organizirala je trilateralni radni sastanak s predstavnicima Saveza voćara Republike Poljske i Nacionalnog centra za poljoprivredu i hranu iz Republike Slovačke. Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice, Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije te voćari s područja Osječko-baranjske županije.

„Razmjena iskustva je od iznimne važnosti. Htjeli smo stoga omogućiti našim voćarima neposredan susret  i kontakt s kolegama iz europskog područja s najrazvijenijom voćarskom proizvodnjom,“ istaknuo je u uvodnom izlaganju ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić.

Predstavnici Poljske upoznali su sudionike s mjerama koje su Republika Poljska, grad Biala Rawska te nacionalni savez voćara sustavno provodili, a pokazale su se iznimno učinkovitima te pridonijele činjenici da Poljska postane najveći proizvođač jabuka u Europi.  

Stanislav Silhar iz Nacionalnog centra za poljoprivredu i hranu iz Slovačke, jedan od idejnih začetnika uvođenja Nacionalne oznake kvalitete za slovačke proizvode, predstavio je prisutnima proces uvođenja nacionalne oznake kvalitete „ Značka kvality“ te način na koji sustav u Slovačkoj funkcionira.„Trebamo slijediti primjere najbolje prakse u europskim zemljama, vezano za mjere jačanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača te djelovati u sinergiji: znanost i struka, lokalne i državne vlasti, a sve s zajedničkim ciljem – maksimalne učinkovitosti u nastojanjima da pomognemo našim proizvođačima“,  zaključio je Dugalić i najavio kako će se ovakvi sastanci u prostoima HAPIH-a organizirati i u budućnosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje