Voćarstvo

Poljaci povećavaju izvoz jabuka u Kinu

Agrovijesti
Jabuke, ekološko Fotografija: Pixabay
Poljska je uložila jako puno truda kako bi se njene jabuke našle na tržištu Kine. Potrebni certifikati otežavaju izvoz, ali trgovci očekuju da bi 2019. on mogao biti višestruko uvećan. Trenutno se jabuke iz Poljske mogu pronaći u 10 gradova u Kini Detaljnije na: Poljaci povećavaju izvoz jabuka u Kinu | Poljoprivreda.info / Magazin https://poljoprivreda.info/tekst/poljaci-povecavaju-izvoz-jabuka-u-kinu#ixzz5c6rOjt75 Poljoprivreda.info Agroinkubator Under Creative Commons License: Attribution No Derivatives Follow us: @poljoprivreda on Twitter | poljoprivreda.info on Facebook

Za poljske trgovce jabuka, Kina je oduvijek bila cilj. Proizvodna sezona i dobar urod su utjecali na preveliku ponudu, malu cijenu i probleme sa radnom snagom. Kina je mogući izlaz, ali to nije bilo lako, kaže Mihal Glijer, menadžer izvoza "Grupe Sad": 

“Do sada smo izvezli nekoliko desetina kontejnera jabuka i očekujemo da se taj broj udvostruči prije kraja sezone. Cilj za sljedeću sezonu je dupliranje te količine i nastavak rasta. Trenutno prodajemo u deset gradova u Kini, a glavne sorte su Ligol, Gala i Šampion. Jabuke na kinesko tržište stižu u dobrom stanju."

Kineski potrošači vole crvene jabuke

Osim Poljske i Čilea, Novi Zeland i SAD također pokušavaju izvesti svoje jabuke u Kinu.

„Unatoč trgovačkom ratu, SAD su i dalje veliki igrač kada je u pitanju prodaja jabuka Kini. Naša prva faza izvoza sada je gotova. Uskoro ćemo početi s isporukom Crvenog delišesa i Red Jonaprins jabuke, koje su slađe po okusu i puno sočnije. Riječ je o kvaliteti koje kineski potrošači cijene u jabukama. Mi ne isporučujemo jabuke zelene boje (Zlatni delišes) koje su trenutno jako tražene u Europi, ali i u Egiptu i Indiji. Kineski potrošači ne vole ove jabuke, tako da se možemo fokusirati na sve naše jabuke crvene boje na Kinu, dok još uvijek možemo prodavati  jabuke zelene boje širom svijeta. ” navodi Glijer.

Cijene poljskih jabuka su pale prije nekoliko mjeseci, a voćari su nerijetko bacali plodove jer nije bilo zarade

“Jako smo zadovoljni cijenom kakva je sada. Zbog dodatnih troškova cijena je prirodno viša nego što bi bila kod prodaje jabuka u Europi. Fino podešavanje čitavog logističkog procesa od poljskog voćnjaka do kineskog kupca nije bilo jeftino, ali smatramo da bi za godinu ili dvije mogli zaraditi više novca, a da cijena neće porasti. Poanta je da smanjimo naše troškove i budemo efikasniji nego što smo sada, jer je sve novo za obje strane. Kako vrijeme prolazi, profitna marža bi trebala postati mnogo bolja za nas nego što je sad,“ tvrdi Glijer.

Kao primjer poboljšanja, Glijer navodi da bi se pakiranje moglo poboljšati: “Postoji nova tehnologija pakiranja s modificiranom atmosferom koja bi trebala produžiti rok trajanja naših jabuka.”

t

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje