Precizna poljoprivreda

Poljoprivreda 4.0 - budućnost?

Agrovijesti
Nove tehnologije, aplikacije Fotografija: Thinkstock
Povećana potražnja za većim prinosima i veća zaštita okoliša stavlja pritisak na sektor poljoprivrede da „proizvodi više uz manje“. Pametna poljoprivreda ili poljoprivreda 4.0 možda ima rješenje

U Europi precizna poljoprivreda i integracija digitalne tehnologije spremne su postati najutjecajniji trendovi u sektoru, jer rastući broj poljoprivrednika počinje usvajati digitalne tehnologije u svojem poslovanju.

Prema industriji mehanizacije u Europi, 70 do 80 posto nove poljoprivredne opreme u sebi već ima ugrađenu neku vrstu precizne tehnologije. Postoji 4500 proizvođača, koji proizvode 450 različitih tipova mehanizacije s godišnjim prometom od 26 milijardi eura. Sektor zapošljava 135.000 osoba. Međutim, udio precizne poljoprivrede u Europi je još uvijek nizak. Na primjer, samo 35 posto novih rasipača gnojiva prodano je s uključenim preciznim vagama, nužnim za prilagodbu količine i smjera rasipanja.

Precizna poljoprivreda može potencijalno pomoći poljoprivrednicima proizvoditi više prinose, s manje šteta na usjevima i manje inputa kao što su voda, gorivo i gnojivo. Zajednički europski istraživački centar procjenjuje da će precizna poljoprivreda imati veliki doprinos u uštedi CO2 u europskoj poljoprivredi do 2030.

Ove tehnologije su još uvijek skupe za većinu poljoprivrednike, pogotovo one manje. Europa se također suočava s radnom snagom koja stari, a uvođenje novih tehnologija bi moglo rezultirati „drugom brzinom“ EU poljoprivrede.

U mnogim ruralnim područjima EU-a, pristup Internetu je ograničen što blokira korištenje velikih podataka. EU gura digitalnu revoluciju unutar poljoprivrednog sektora podupirući posebne sheme i pružajući financijske poticaje za farme.   No industrija vjeruje da će skupa usklađenost s EU zakonodavstvom sputavati buduće inovacije. Prema industriji, skoro jedna trećina povećanja cijene traktora u posljednjih 15 godina se može pripisati usklađivanju s novim EU zakonodavstvom. 

Digitalizacija EU poljoprivrede

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje