BJELOVARSKI SAJAM

Poljoprivreda godinama zapostavljana, ali treba gledati naprijed

Agrovijesti
Otvorenje Proljetnog sajma u Bjelovaru Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL Pogledajte galeriju
Sajam je mjesto poslovne komunikacije, a okupio je oko 500 izlagača iz 10 različitih zemalja te se kroz tri dana očekuje nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Hrvatska poljoprivredna scena na nekoliko je dana preseljena U Gudovac pokraj Bjelovara gdje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila 21. Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam. Riječ je o jednoj od najvećih poljoprivrednih manifestacija, a predsjednica je ujedno pokroviteljica ovogodišnjeg sajma koji je okupio oko 500 izlagača iz 10 različitih zemalja te se kroz tri dana očekuje nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Otvorenje Proljetnog sajma u Bjelovaru

Organizator i domaćin sajma Davorin Posavac istaknuo je kako je sajam svake godine bilježi odličan poslovni rezultat što je ishod dobre suradnje partnera Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara. Da su rezultati zaista pozitivni govori i činjenica da je sajmeni prostor ove godine veći za čak 1200 kvadratnih metara.

-Prostor smo ispunili najnovijim strojevima koje je danas moguće vidjeti na domaćoj, ali i svjetskoj razini. Iznimno smo sretni što je većina prostora zakupljena od strane naših domaćih tvrtki i poljoprivrednih gospodarstava koji manifestaciju čine najvećim poljoprivrednim, ali i obrtničkim događajem u regiji.

Zahvaljujući interesu za izlaganjem prostor je povećan, a želja nam je postati mjestom dobre poslovne komunikacije – istaknuo je Posavac. To će, tvrdi, postići raznim izlagačima, brojnim okruglim stolovima i aktualnim temama, a naglasak će biti i na drvnom svijetu koji postaje sve bitnija stavka Bjelovarskoga sajma.

Otvorenje Proljetnog sajma u Bjelovaru

Ovim će se koracima potvrditi vizija da Bjelovarsko-bilogorska županija postane mjesto za poslovni svijet te platforma za daljnji održivi razvoj, ne samo regije, već čitave Hrvatske. Usprkos svim naporima, hrvatska poljoprivreda je i dalje u nezahvalnoj poziciji i niti približno ne ispunjava svoj potencijal, zaključili su na otvorenju, a s tim se u potpunosti složio i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

- Hrvatska je više proizvodila 90-ih godina nego što to čini danas, u 2018. godini, a ispraviti tu nepravdu bit će cilj moga mandata. Poljoprivreda ne smije biti nužno zlo, već mora postati prvi izbor te naši poljoprivrednici moraju živjeti časno – naglasio je Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede trenutno, tvrdi, raspolaže s 2,4 milijarde kuna koje će potrošiti u najbolje svrhe, a Bjelovarski sajam, odnosno izlagače, vidi kao dobar pokazatelj koliko zapravo se mogu iskoristiti novci iz Europskih fonova. Do 2020. godine Tolušić najavljuje velike pomake u proizvodnji, dok u bližoj budućnost, već od svibnja, nada se da će poljoprivrednici moći početi koristiti kredite s najmanjom kamatnom stopom od 0,5 posto do jedan posto, dok će ona za mljekare iznositi 0,1 posto.

Još jedan od poteza trenutnog ministra jest poseban oprez kada su u pitanju državne šume, odnosno, tvrdi Tolušić, sva posječena drva završila su u rukama hrvatskih šumara. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na otvorenju je istaknuo važnost sajma za čitavu županiju koji, uz silan trud Županije da pomogne regionalnoj poljoprivredi kroz razne reforme, uvelike pridonosi razvoju toga sektora.

Prije samog obilaska sajma predsjednica Republike obratila se te kazala kako je posljednja dva desetljeća hrvatska poljoprivreda bila zapostavljena, ali da je potreban optimizam i vjera da će stvari ići na bolje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje