Novi Zakon o poljoprivredi

Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva

Agrovijesti
Hrvatski sabor Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede.

 Novi zakon o poljoprivredi, koji je predložila Vlada, a čiji su ciljevi održivi razvoj poljoprivrede, načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, tema su o kojoj će danas raspravljati Hrvatski sabor.

Tim se zakonom unapređuje i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede, ističe potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede.

Novim se zakonom uređuje provedba 12 novih uredbi Europske unije, koje nisu bile riješene Zakonom iz 2015. godine, njime se osigurava nastavak konzistentnosti u provedbi mjera koje su utvrđene uredbama donijetim u okviru zadnje reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).
Novim se zakonom, primjerice, definiraju mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenje tržišta itd.

Predviđa se i novi organizacijski oblik poljoprivrednika, uvode međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse kojima je glavna namjena zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupaka u trgovini hranom.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje