Agro-prehrambeni proizvodi

Poljoprivreda se istaknula u novom okviru za odnose između EU i Afrike

Agrovijesti
Afrika, poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Europu iz subsaharske Afrike vrijedi više od 13,9 milijardi eura, izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u EU u subsaharsku Afriku iznosi oko 8,5 milijardi eura,

Novo strateško partnerstvo između EU i Afrike pokrenuto je 4. svibnja s poljoprivredom kao jednim od glavnih stupova nove strategije. Sektor poljoprivrede i prehrane smatra se ključnim područjem kroz koje EU može podržati ruralni i urbani razvoj u Africi.

Prema zajedničkom priopćenju Europske komisije i Visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, EU će olakšati ulaganja iz privatnog sektora u afričkom agro-prehrambenom sektoru na temelju inicijativa poput postojećeg financiranja poljoprivrede Instrumenta (AgriFI), kako bi se potaknuli poslovi i riješili problemi vezani sa sigurnošću hrane.

Plan također predviđa unaprjeđenje strukovne naobrazbe i obrazovanja u poljoprivredi i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u partnerstvu s poljoprivrednim organizacijama, kao i poticanje istraživanja i inovacija, oslanjajući se na već postojeći rad Afrike i EU o sigurnosti hrane i i održivoj poljoprivredi. EU je izdvojila više od 4,2 milijardi eura za razdoblje 2014-2020 za aktivnosti vezane uz sigurnost hrane te održivu poljoprivredu i ribarstvo.

Važno izvozno tržište za afričke agro-prehrambene proizvode

Poljoprivreda je vitalni izvor prihoda za mnoge u Africi, a EU je važno izvozno tržište za afričke poljoprivredne i prehrambene proizvode. Uvoz poljoprivredno-prhrambenih proizvoda u Europu iz subsaharske Afrike vrijedi više od 13,9 milijardi eura, dok izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u EU u subsaharsku Afriku iznosi oko 8,5 milijardi eura, a pšenica (1,1 milijarde eura) je najveći izvozni proizvod.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje