Konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“

Poljoprivreda za 21. stoljeće: Uz EU fondove i nove tehnologije do veće proizvodnje

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Projekt Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo“ ovaj tjedan, 4. listopada, dobit će svoj nastavak kroz konferenciju „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ – koja za cilj ima odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju provodi uz podršku svog specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.

Projekt Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo“ ovaj tjedan, 4. listopada, dobit će svoj nastavak kroz konferenciju „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ – koja za cilj ima odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju provodi uz podršku svog specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.  

Kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih EU fondova te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno napraviti da se dvije ključne gospodarske grane; proizvodnja hrane i turizam bolje povežu, samo su neke od tema koje želimo otvoriti.

Na konferenciju je potvrđen dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a na naša pitanja odgovore će, kroz predavanja i tri panela, ponuditi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sa suradnicima, kao i predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, HAMAG BICRO-a, Croatia osiguranja, te uglednici iz prerađivačkog sektora poput Podravke kao i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatska je od ulaska u EU postala dio velikog tržišta od preko 500 milijuna potrošača, a kroz novu financijsku perspektivu i programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike dobila mogućnost podizanja svoje konkurentnosti, te ostvarivanja ciljevi među kojima se ističu: osiguranje okolišno-održive proizvodnje, te opskrba potrošača zdravstveno ispravnom i sigurnom hranom. Među ostalim tu je i briga o očuvanju ruralnih krajeva te unapređivanje životnog standarda ljudi koji žive u ruralnim sredinama. ZPP ima proračun koji čini više od 40% ukupnog zajedničkog budžeta EU koji iznosi preko 58 milijardi eura. Hrana je u EU postala jeftina, tržište je puno velikih količina kvalitetne i vrlo raznolike hrane, a potrošači imaju izbor, kvalitetu i cijenu. Kako se u tome snalaze hrvatski poljoprivrednici i što je potrebno napraviti da se stvari pokrenu na bolje dio je odgovora koje želimo dobiti na ovoj konferenciji.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje