Statistika

Poljoprivreda zanimanje s relativno malo mladih poljoprivrednika u EU

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednik Fotografija: Thinkstock
Prosječna životna dob poljoprivrednika jako je visoka pa je tako jedna trećina (32%) farmera u EU starija od 65 godina ili više. Samo 11% farmera bilo je mlađe od 40 godina. Hrvatska je prema objavljenim podacima na prosjeku EU.

U EU je u 2016. godini bilo 10,3 milijuna ljudi koji su radili u poljoprivredi. Prosječna životna dob poljoprivrednika jako je visoka pa je tako jedna trećina (32%) farmera u EU starija od 65 godina ili više. Samo 11% farmera bilo je mlađe od 40 godina. Hrvatska je prema objavljenim podacima na prosjeku EU. 

Mladi poljoprivrednici bili su posebno mali i daleko ih je najmanje na Cipru (3,3% svih farmera), Portugalu (4,2%) i Velikoj Britaniji (5,3%). Najviše ih ima u Austriji (22,2%), Poljskoj (20,3%) i Slovačkoj (19,0%). Ipak, najmlađi farmeri posjedovali su i veće farme s obzirom na površinu, brojno stanje stoke i standardnu proizvodnju od najstarijih (preko 65 godina).

U poljoprivrednoj profesiji dominiraju muškarci, a samo oko tri od deset (29%) farmera u EU su žene. Udio mladih poljoprivrednica bio je još manji tek 23%.

U grafikonu pogledajte strukturu mladih poljoprivrednika po zemljama EU. 

Mladi poljoprivrednici u EU

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje