EU program

Poljoprivredni obrt iz Zadarske županije sudjeluje u LIFE programu

Agrovijesti
Breskve Fotografija: Pixabay
LIFE je program Europske unije namijenjen financiranju projekata u području okoliša i klimatskih aktivnosti kojima se želi potaknuti bolje upravljanje u području zaštite okoliša i klimatskih promjena na svim razinama.

Na regionalnoj radionici "Kako pripremiti projektnu prijavu za Program LIFE" u Zadru, na kojoj je sudjelovao i pomogao u organizaciji Informacijski centar Europe Direct Zadar, sudionicima je prikazan način prijave na Program, a omogućeni su im umrežavanje i razmjena iskustava i ideja, piše 057info.hr.

Kao primjer dobre prakse istaknut je LIFE projekt koji se djelomično provodi i u Zadarskoj županiji.

S ciljem što kvalitetnijeg uzgoja voća bez ili sa što manje upotrebe pesticida Agronomski fakultet u Zagrebu provodi LIFE projekt „Niskopesticidne integrirane proizvodnje u održivom i sigurnom uzgoju voća LIFE.SU.SA.FRUIT"

Na kvalitetu voća utječu biljne bolesti i štetnici, a proizvođači su uglavnom protiv toga bore upotrebom pesticida. Štetnost takvih kemijskih sredstava na okoliš i ljude razlog je zašto se proizvođači trebaju okrenuti ekološkoj proizvodnji, a ovaj LIFE projekt tome doprinosi.

Temeljni dio projekta LIFE 13 ENV/HR/000580 su istraživanja uporabe fotoselektivnih mreža na kakvoću plodova i populaciju štetnika jabuke i breskve. Važnost ovoga projekta je u tome da i proizvođači i potrošači uvide kako je ekološka proizvodnja budućnost koja garantira kvalitetne plodove.

U okviru istraživanja u ovome projektu sudjeluje OPG iz Zadarske županije. U voćnjaku u Kašiću, u vlasništvu Poljoprivrednoga obrta Mix Agro, postavljen je pokus s uporabom crvene fotoselektivne mreže na kakvoću ploda breskve i nektarine. Postavljen je na breskvi sorte Sugar time i nektarini Big Bang Rebus 036. Voćnjak ima površinu 9 ha, a osim breskve i nektarine, uzgaja se i jabuka. U istraživanje su uključeni i istraživači sa Sveučilišta u Zadru.

Dobiveni podaci pokazuju da se postiže bolja kakvoća plodova uzgajanih ispod fotoselektivne mreže. Na temelju rezultata ovoga pokusa vlasnik ju planira postaviti na cjelokupnoj površini voćnjaka, što će značiti izravnu primjenu rezultata u praksi. 
Osim toga pokusa u okviru projekta, planirana su istraživanja uporabe toplinskih tretmana za poboljšanje kakvoće ploda poslije berbe.

Ova će se istraživanja provoditi na prototipu uređaja koji je konstruirala francusko-talijanska tvrtka XEDA, a uključena je kao partner projekta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje